Верба в глечику біля кошика з хлібом
Свята

Коли можна рибу у Великий піст 2025 року

Коли можна буде їсти рибу у Великий піст у 2025 році, прописано у церковному календарі. Щорічно тривала утримання від їжі передує наступу головного християнського свята — світлого Великодня. Це майже семитижневий період, однак у деякі дні допускаються послаблення, і можна їсти рибу, морепродукти, ікру. У 2025 році вимоги до тих, хто постить, пом'якшені на Благовіщення Пресвятої Богородиці, Лазареву суботу та Вербну неділю.

Коли можна вживати рибу

Великий піст може починатися з 15 лютого, а закінчуватись — до 7 травня, тому в різні роки дата святкування Великодня випадає на різні числа. 2025-го світле Христове Воскресіння зустрічатимуть 20 квітня. Великий піст разом із Страсною седмицею триватиме з 9 лютого по 19 квітня. Коли на стіл можна подавати рибні страви.

Верба в глечику біля кошика з хлібом

Назва свята Дата День тижня Які продукти дозволені
Благовіщення Пресвятої Богородиці 07.04.2025 Понеділок Риба, олія
Лазарєва субота 12.04.2025 Субота Чорна та червона рибна ікра як символ вічного життя, олія, червоне вино
Вхід Господній до Єрусалиму, Квітконосна, Ваій, Вербна неділя 13.04.2025 Неділя Риба, олія

На Благовіщення віруючі згадують явище Архангела юної Діви Марії. Він приніс їй благу звістку про те, що вона стане матір'ю Господа, і лагідна Марія прийняла волю Господа.

Урочистість Лазарєвої суботи присвячена одній із новозавітних подій. Христос воскресив триденного Лазаря, свого друга та брата Марфи та Марії. Свідки цього дива увірували, що перед ними справжній Месія, який відродить Ізраїльське царство.

Народ, натхненний воскресінням праведного Лазаря, зустрічав Ісуса, що в'їжджає в Єрусалим на молодому віслюку, криками: «Осанна!» Дорогу перед Ним встеляли одягом та пальмовими гілками. Звідси сучасна традиція освячення гілочок верби на Квітконосний тиждень.

Кому дозволені послаблення

В основі вимог до того, коли можна їсти рибу в піст, лежить Статут, якого і 2025-го дотримуються православні чернечі. Окремого документа, що регламентує дотримання посту мирянами, не розроблено. Тому міра помірності у випадках може відрізнятися. Краще взяти благословення духовного отця або обговорити ситуацію з батюшкою з найближчого храму.

Іноді можна обмежитися відмовою від їжі тваринного походження тільки по середах і п'ятницях, а рибу включати до раціону, крім періодів першого великопостного тижня та Страсного тижня. Якщо за станом здоров'я потрібно їсти молочні продукти, також не варто ризикувати, відмовляючись від них.

Послаблення стосуються тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах, за обов'язком служби не має можливості готувати для себе пісну їжу, зайнятих важкою фізичною працею, вагітних і жінок, що годують, а також дітей.

Риба та гриби на тарілці

У ті дні, коли дозволяється вживати рибу або її ікру, меню урізноманітнюють і морепродуктами. Немає суворої заборони на вживання кальмарів, мідій та креветок. Дорослі можуть підкріпити себе келихом червоного виноградного вина, проте зловживати таким послабленням не варто.

Що і як готувати

Страви необов'язково мають бути дорогими, адже сенс харчування в пісні дні — не насолоджуватися вишуканою їжею, а підкріплювати фізичні сили на шляху духовного сходження. Обіди та вечері можна готувати з дарів моря та річки, що мають низьку жирність та високий вміст поживних речовин. Хороша основа пісного меню:

  • мінтай;
  • скумбрія;
  • окунь;
  • пікша;
  • путасу;
  • тріска;
  • оселедець;
  • судак;
  • хек.

Від кети, сьомги чи осетра правильніше відмовитися. Ці види дуже жирні, що навряд чи відповідає уявленню про помірність. А ще вони набагато дорожчі і здатні пробити серйозний пролом у сімейному бюджеті.

У православ'ї вважається, що пісний стіл не повинен обходитися дорожче від скоромного, а навпаки. Священнослужителі говорять про те, що різницю в вартості, що вийшла, краще віддати нужденним — це корисно для душі дарувальника.

Як правильно готувати

Переважно подавати на стіл тушковані або запечені в духовці страви. Якщо без смаженого важко обійтися, для приготування страв краще користуватися сковородою з антипригарним покриттям. У цьому випадку олії знадобиться щонайменше.

Хорошим вважається поєднання з овочами та бобовими. До морепродуктів відмінно підходять:

  • броколі;
  • цвітна капуста;
  • томати;
  • квасоля стручкова.

Креветки у сковороді

З наведеного нижче списку рецептів кожному напевно вдасться вибрати ті, що підходять для конкретного випадку.

Перше Друге
Суп з пікшей та броколі Тушкована з капустою тріска
Суп із хеку з томатною пастою Окунь з шампіньйонами та цибулею
Солянка збірна Хек у пісному клярі
Донські щі Рагу з пангасіуса з грибами
Юшка освітлена Азу
Борщ із карасів Судак по-болгарськи
Розсольник Плов з мідіями
Суп з креветками та овочами Котлети із щуки
Крем-суп із морепродуктами Салат з тунцем та овочами
Окрошка Тефтелі з путасу у квасоляному соусі
Юшка з коропа Скумбрія, запечена з картоплею

Великий піст — найсуворіший і найтриваліший серед аналогічних періодів помірності. 2025-го він триватиме 48 днів — з 9 лютого по 19 квітня. Заборонено вживати продукти тваринного походження, але протягом трьох святкових днів Церква дозволяє вживати рибу, ікру та морепродукти. Правильно вибирати нежирні сорти та готувати їжу без додавання великої кількості олії. Також необхідно пам'ятати, що помірність не повинна сприйматися виключно як харчові обмеження. Головна мета віруючих – підготувати душу до зустрічі світлого Великодня.

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.