Морква, гриби, сочевиця, зелень у мисках
Свята

Великий піст у 2025 році

Великий піст дотримуються для очищення духу і тіла напередодні Великодня. Традиція пов'язана з 40-денним перебуванням Спасителя в пустелі та його твердженням, що вигнати з себе диявола можна лише молитвами та обмеженнями в їжі. У православ'ї Великодній піст найбільш важливий та суворий. Якого числа віруючі почнуть постити у 2025 році та які продукти дозволені до вживання, визначають за допомогою церковного календаря.

Початок і кінець Великого посту у 2025 році

Період помірності обчислюють щороку. Дата прямо залежить від числа Великодня – Воскресіння Христового. У 2024 році пост розпочався 18 березня і тривав до 4 травня. 2025-го перший день пісного життя випадає на 3 березня, понеділок. Завершення настане напередодні світлого свята – у суботу 19 квітня. Тривалість помірності 48 діб або 7 тижнів.

Морква, гриби, сочевиця, зелень у мисках

Періоди Великого посту

У Великопосний час виділяють 4 важливі періоди, в які християни ретельно виконують рекомендації священиків щодо духовного очищення та харчування:

  1. Чотиридесятниця. Тривалість періоду 40 діб. Цей час є підготовкою віруючого до святкування Христового Воскресіння. До вживання заборонено скоромну їжу — м'ясо, птицю, молочні продукти, рибу, яйця. Однак є дні, в які віруючим дозволено побалувати себе – Благовіщення, а також Вербну неділю не забороняють з'їсти трохи риби.
  2. Лазарєва субота чи 6 субота. Це свято розпочинає останній тиждень великопісного часу – Страсний. Дата присвячена закінченню земного життя Спасителя. Назва «Лазорєва» виникла внаслідок воскресіння Христом померлого Лазаря. Цієї суботи віруючим дозволено їсти рибну ікру.
  3. Вербна неділя. Християни відзначають входження Ісуса до Єрусалиму. Церковна назва Ваїя. У православ'ї неділю називають вербною через народну прикмету – до цього часу розпускаються бруньки дерева.
  4. Пристрасний тиждень. В останній тиждень перед Воскресінням Месії православна церква проводить тривалі богослужіння. Їхня мета – нагадати про великі діяння Ісуса Христа і підготувати парафіян до хресних страждань Спасителя.

Піст дотримуються протягом усіх 48 діб. Проте суворе утримання тваринної їжі наказано священнослужителям, ченцям, послушникам. Миряни можуть отримати послаблення. Виняток роблять для хворих, дітей віком до 14 років і жінок, які виношують або вигодовують немовля.

Нюанси пісного меню

Дозволено всі продукти рослинного походження – крупи, овочі, ягоди, фрукти. Можна їсти домашні заготовки – квашену капусту, солоні грибочки, помідори, огірки. Серед популярних у цей період десертів – варення та сухофрукти, горішки, козинаки, халва, кисіль, мед. Готують пісні супи, приправлені свіжою зеленню, каші без вершкового чи олії на воді, печуть хліб із чорного борошна.

Страва в тарілці, шматочки житнього хліба, ложка, горщик з кришкою

Суворого обмеження рекомендують дотримуватися на початку періоду, у перші 4 доби Чотиридесятниці, у Страсний тиждень. Протягом 2 діб бажано не вживати жодних продуктів – у Чистий понеділок та Велику п'ятницю. Це перший і останній дні. У першу п'ятницю традиційно їдять відварену пшеницю, яку підсолоджують медом.

Весь період ділять на час, коли дозволено їсти гарячі страви або виключати їх з меню. Запам'ятати, коли якесь харчування показано, легко, якщо використовувати спеціальний календар:

День тижня Суходіння. Овочі, фрукти, чорний хліб, компот, вода Гарячі страви без олії вечорами Гарячі страви з олією
Понеділок +
Вівторок + +
Середа +
Четвер + +
П'ятниця +
Субота + + +
Неділя + + +

Їсти за церковним статутом належить 1 раз на будні і двічі у вихідні — в обідній час і у вечірній час. Не можна вживати продукти, у складі яких присутні:

  • м'ясо, птах, включаючи ковбаси, котлети, холодець;
  • молочні інгредієнти – навіть сухе молоко;
  • яйця, зокрема яєчний порошок;
  • рослинна олія, крім суботи, неділі;
  • риба, крім Благовіщення, Вербної неділі та Лазаревої суботи;
  • виноградне вино – виняток вихідні, крім Великої суботи;
  • пшеничне борошно – замінюють цільнозерновим.

Такі правила дійсні щодо людей, які суворо дотримуються помірності.

Приклад тижневого меню для тих, хто постить

Людині, яка працює протягом 5 діб, складно практикувати помірність протягом 7 тижнів. Тому можна просто виключити із раціону заборонені продукти, урізноманітнюючи меню поживними вегетаріанськими стравами:

День тижня Сніданок Обід Вечеря
Понеділок Вівсяна каша на воді Пісні щі, овочеві котлети, свіжі фрукти Компот
Вівторок Гречана каша на воді Вермішельовий суп, овочевий салат Несолодкий чай
Середа Рисова каша на воді Тушковані гриби з капустою Несолодкий чай
Четвер Мамалига з сухофруктами Овочевий салат, тушковані овочі Картопляне пюре
П'ятниця Ячна каша на воді Гороховий суп, фруктовий салат Гречка з грибами
Субота Рисова каша з курагою Овочевий салат із відвареною рибою Вінегрет
Неділя Геркулес на воді Пісний борщ, смажена картопля Компот

Великодній пост розпочнеться у 2025 році у Чистий понеділок 3 березня. До 19 квітня православним віруючим буде заборонено їсти тваринну їжу та олію. Але існують послаблення — в які дні церква дозволяє парафіянам побалувати себе рибними стравами та олією, зазначено в календарі.

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.