Великий піст — найтриваліший і найсуворіший за вимогами харчування серед інших багатоденних періодів помірності. Інформацію про те, якими днями у 2025 році потрібно поводитись найаскетичніше, можна почерпнути у православному календарі. Орієнтуючись на церковні рекомендації, набагато простіше скласти конкретне меню, не залишаючи свій організм без вітамінів та необхідних поживних речовин.
Календар Великого посту днями
Обмеження великопостного періоду стосуються продуктів рослинного походження. Будь-якого дня тижня у 2025 році дозволено харчування, що включає:
- крупи;
- овочі;
- гриби у будь-якому вигляді;
- хліб;
- бобові;
- горіхи та сухофрукти;
- фрукти із ягодами;
- мед, варення та повидло.
Перший тиждень передбачає сухоїдіння. З другої по шосту такі вимоги залишаються щодо понеділка, середи та п'ятниці. У будні можна подавати варену їжу без олії. Щоб не заплутатися, можна скласти та роздрукувати таблицю.
День тижня | Суворість утримання |
Понеділок | Суходіння |
Вівторок | Варена їжа |
Середа | Суходіння |
Четвер | Варена їжа |
П'ятниця | Суходіння |
Субота | Гарячі страви |
Неділя | Гарячі страви |
На Благовіщення Пресвятої Богородиці, Лазареву суботу та Вхід Господній до Єрусалиму благословляється вживання риби, ікри та морепродуктів. 2025-го ці свята припадають на 7, 12 та 13 квітня.
Орієнтовний календар по днях
Хоча миряни можуть постити не так строго, як чернечі, благочестиві віруючі теж прагнуть посильно понести подвиг помірності. Орієнтуючись на Статут церкви, важливо співвідносити вимоги до конкретних обставин.
1 тиждень, Урочистість православ'я, 3-9 березня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 03.03 | Повна помірність |
Вівторок | 04.03 | Суходіння |
Середа | 05.03 | Суходіння |
Четвер | 06.03 | Суходіння |
П'ятниця | 07.03 | Суходіння |
Субота | 08.03 | Гаряче. Дозволена рослинна олія |
Неділя | 09.03 | Гаряче. Дозволена рослинна олія |
2 тиждень, святителя Григорія Палами, 10-16 березня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 10.03 | Суходіння |
Вівторок | 11.03 | Гаряче без олії |
Середа | 12.03 | Суходіння |
Четвер | 13.03 | Гаряче без олії |
П'ятниця | 14.03 | Суходіння |
Субота | 15.03 | Гаряча їжа. Дозволена рослинна олія |
Неділя | 16.03 | Гаряча їжа. Дозволена рослинна олія |
3 тиждень, Хрестопоклонна, 17-23 березня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 17.03 | Суходіння |
Вівторок | 18.03 | Гаряче без олії |
Середа | 19.03 | Суходіння |
Четвер | 20.03 | Гаряче без олії |
П'ятниця | 21.03 | Суходіння |
Субота | 22.03 | Варена їжа. Дозволена рослинна олія |
Неділя | 23.03 | Варена їжа. Дозволена рослинна олія |
4 тиждень, преподобного Іоанна Ліствичника, 24-30 березня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 24.03 | Суходіння |
Вівторок | 25.03 | Варена їжа без олії |
Середа | 26.03 | Суходіння |
Четвер | 27.03 | Варена їжа без олії |
П'ятниця | 28.03 | Суходіння |
Субота | 29.03 | Гаряча їжа. Дозволена рослинна олія |
Неділя | 30.03 | Гаряча їжа. Дозволена рослинна олія |
5 тиждень, преподобної Марії Єгипетської, 31 березня — 6 квітня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 31.03 | Суходіння |
Вівторок | 01.04 | Варена їжа без олії |
Середа | 02.04 | Суходіння |
Четвер | 03.04 | Варена їжа без олії |
П'ятниця | 04.04 | Суходіння |
Субота | 05.04 | Гаряча їжа. Дозволена рослинна олія |
Неділя | 06.04 | Гаряча їжа. Дозволена рослинна олія |
6 тиждень, Квітконосна, Ваій, Вербна, 7-13 квітня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 07.04, Благовіщення Пресвятої Богородиці | Гаряча їжа з олією, риба, ікра та морепродукти |
Вівторок | 08.04 | Варена їжа без олії |
Середа | 09.04 | Суходіння |
Четвер | 10.04 | Варена їжа без олії |
П'ятниця | 11.04 | Суходіння |
Субота | 12.04, Лазарєва субота | Гаряче з олією, риба, ікра, морепродукти |
Неділя | 13.04, Вхід Господній до Єрусалиму, Вербна неділя | Гаряче з олією, риба, ікра, морепродукти |
7 тиждень, Страсний, 14-20 квітня
День | Дата | Режим |
Понеділок | 14.04 | Суходіння |
Вівторок | 15.04 | Суходіння |
Середа | 16.04 | Суходіння |
Четвер | 17.04 | Суходіння |
П'ятниця | 18.04 | Повна помірність |
Субота | 19.04 | Гаряче без олії |
Неділя | 20.04 Світле Христове Воскресіння, Пасха Господня | Обмежень немає |
Зразкове меню на тиждень
Щоб було простіше радувати домочадців хоч і пісною, але смачною та поживною їжею, можна заздалегідь підготувати для себе список цікавих рецептів. Використовуючи їх, щодня вдасться подавати на стіл нові страви.
День тижня | Сніданок | Обід | Вечеря |
Понеділок | Вівсяна каша | Щи з капустою, салат з грибами | Гречані котлети |
Вівторок | Рисова каша | Розсольник, салат зі свіжих овочів | Картопля по-селянськи |
Середа | Гречана каша | Борщ, капустяні котлети | Овочевий плов |
Четвер | Кукурудзяна каша | Суп грибний, вінегрет | Макарони відварні |
П'ятниця | Манна каша | Гороховий суп, капуста тушкована | Картопляне пюре |
Субота | Пшоняна каша | Суп вермішелевий, картопля печена із солоними огірками | Овочі тушковані |
Неділя | Пісні оладки | Суп квасоляний | Зрази картопляні |
Ви можете завантажити календар та меню на тиждень у форматі PDF
Посилання на календар
Значення Великого посту
Дати Великого посту — плаваючі, оскільки прив'язані до свята Воскресіння Христового. Цей важливий для віруючих період може починатися з 15 лютого до 21 березня, а закінчуватися – з 3 квітня до 7 травня. У 2025 році він розпочнеться 3 березня, у понеділок, і завершиться 19 квітня, у суботу.
Час суворого утримання необхідно, щоб належним чином підготувати християн до наступу Великодня. Церква встановила Великий піст на згадку про 40-денний подвиг Спасителя в пустелі. Його тривалість разом із Страсною седмицею становить 7 тижнів.
Суворість пісного часу варіюється в залежності від того, який тиждень відзначає церква, а також від конкретних днів. За загальними правилами постів, прописаних у православному календарі харчування, у 2025 році не благословляється включати в меню скоромні продукти:
- сало, м'ясо та виготовлені з нього вироби;
- яйця;
- молоко та молочні продукти.
Також православним рекомендовано утримуватись від риби з морепродуктами, а іноді не вживати гарячу варену їжу з олією.
Ті, хто відчуває в собі сили, можуть дотримуватися харчування в пост згідно з монастирським Статутом — певними днями відмовлятися навіть від хліба та води. Однак необхідно взяти благословення священнослужителя. Початківцям достатньо відмовитися від їжі, що пройшла кулінарну обробку.
Для тих, хто хворий, зайнятий важкою фізичною роботою або перебувають у дорозі, церква робить послаблення: помірність у їжі можна замінити виконанням послуху або посиленням молитовного подвигу. До дітей, включаючи школярів, також не висуваються суворі вимоги.
Великопісні седмиці
На першому тижні вимоги дотримання помірності особливо суворі, як і протягом усього Страсного тижня. За церковним Статутом, у понеділок першого тижня наказується повна помірність, допускається пити воду.
Вівторок | Гарячі страви | Супи, каші |
Середа | Суходіння | Хліб, сирі овочі та фрукти, вода |
Четвер | Гарячі страви | Супи, каші |
П'ятниця | Суходіння | Хліб, сирі овочі та фрукти, вода |
субота і неділя | Гаряча їжа з олією | Благословляється використовувати олію |
У 2025 році передвеликодній Великий піст триватиме 48 днів. Аж до 19 квітня включно православні вибудовуватимуть своє харчування за церковними рекомендаціями. Християни утримуватимуться від смакування їжі тваринного походження. Однак важливо не перестаратися: правильно орієнтуватися на стан свого здоров'я і не брати ношу не під силу. У такому разі пісні місяці пройдуть благополучно, і віруючі зможуть порадіти настанню Світлого Великодня.
Читайте також: