Вже складаєте новорічне меню напередодні зимових свят 2025 року – ми розповімо, які цікаві рецепти будуть актуальними для святкового столу на рік Змії.
Уподобання символу року
Символом майбутнього 2025 є Зелена Дерев'яна Змія, велика любителька вишуканих делікатесів.
Новорічне меню 2025 року повинно обов'язково включати:
- натуральну ікру;
- морепродукти;
- рибу благородних сортів;
- різні види м'яса (насамперед Змії сподобається ніжне м'ясо кролика, курки, індички);
- яйця (улюблені ласощі змій);
- рис (символ достатку у східній культурі);
- різні горіхи;
- фрукти;
- свіжої зелені.
По фен-шуй символ 2025 року Змія уособлює творчий початок і креативність, тому важливо не тільки з чого будуть приготовлені страви, що увійшли в новорічне меню, а і як вони будуть оформлені.
У даному матеріалі ми зібрали для вас найкращі ідеї для меню на 2025 рік Змії з детальними рецептами та покроковим приготуванням страв із докладними фото кожного етапу. Дотримуючись детальних рекомендацій, ви легко накриєте на свято розкішний стіл, не гірше ніж у дорогому ресторані і здивуйте гостей різноманітністю новорічних частування.
Гарячі страви
Основою вашого меню на Новий Рік 2025 має стати гарна гаряча страва з м'яса чи риби.
Пропонуємо вам вибрати з цього розділу 2 страви, щоб на столі було представлено і традиційне м'ясо, і екзотична рибка.
Курка, фарширована рисом
Традиційний рецепт, який точно прикрасить меню вашого новорічного столу у 2025 році.
Інгредієнти:
- курка – до 2,0 кг;
- рис – 100 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- рослинна олія – 100 мл;
- спеції (каррі, кінза, коріандр, зіра, часник у граулах, суміш перців, сіль) – кожну по 1/4 ч.л.;
- паприка та розмарин (для маринаду) – кожної по 1 ч.л.;
- часник – 2 зубчики.
Приготування:
- Тушку курки добре вимиваємо та ретельно обсушуємо.
- Приготуйте маринад. Для цього змішуємо 50 мл олії + 2 зубчики часнику (видавлюємо через часнику) + щіпка солі + 1 ч.л. розмарину + 1 ч.л. паприки + 1 ч. л. суміші перців.
- Змащуємо маринадом тушку курки і залишаємо маринуватися приблизно 2 години за кімнатної температури.
- Поки курка маринується готуємо начинку. Дрібно нарізану цибулю та натерту моркву обсмажуємо на олії в сковороді до золотистого відтінку.
- Додаємо в сковороду 100 г рису, трохи солі та спеції (каррі, кінза, коріандр, зіра, часник у граулах, суміш перців, сіль) – кожної спеції по чверті чайної ложки.
- Заливаємо в суміш 200 мл окропу (вода повинна бути на 1 см вище за рівень рису). Гасимо під кришкою на повільному нагріванні до випаровування зайвої вологи.
- Фаршируємо курку рисом, черевце скріплюємо зубочистками і запікаємо в духовці при 180℃ близько 1 години, періодично поливаючи соком, який накопичуватиметься на дні форми.
Запечений кролик
Цей рецепт однозначно сподобається і новому символу року та гостям. М'ясо кролика ніжне, дієтичне, тому часто рекомендують подавати на святковий стіл.
Інгредієнти:
- кролик – до 1,5 кг;
- сметана 15% — 100 г;
- гірчиця – 1 ч. л.;
- часник – 1 зубчик;
- сіль, кріп — за смаком.
Приготування:
- Тушку кролика попередньо ретельно промиваємо та замочуємо у холодній воді на 5-7 годин. Можна додати чайну ложку оцту у воду, це повністю позбавить м'ясо від специфічного запаху.
- Перед приготуванням кролика ще раз промиваємо та викладаємо у форму для запікання.
- Готуємо соус. Для цього в сметану видавлюємо через часнику зубчик часнику, додаємо щіпку солі, чайну ложку класичної або дижонської гірчиці (тут використовуйте те, що більше подобається), подрібнений кріп. Усі інгредієнти добре перемішуємо.
- Тушку кролика рясно змащуємо соусом.
- Поміщаємо форму в рукав для запікання або просто обертаємо фольгою.
- Запікаємо в духовці при 180℃ 2 години, потім знімаємо рукав або фольгу і запікаємо ще близько 30 хвилин до утворення рум'яної скоринки, як на фото.
Порційна червона риба
Якщо ви віддаєте перевагу новорічному столу готувати порційні страви, або просто плануєте зустрічати 2025 рік у вузькому колі, то ніжний і неймовірно смачний варіант приготування благородної червоної рибки з лимоном точно буде актуальним.
Інгредієнти:
- червона риба (семга, форель, горбуша) – 400 г (2 стейки);
- лимон – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль та спеції (перець, лавровий лист) – за смаком;
- петрушка (для декору).
Приготування:
- Рибку ретельно промиваємо, видаляємо все зайве. Солимо, перчимо.
- Половину цибулини та половинку лимона нарізаємо тонкими кільцями.
- У форму для запікання, вистелену фольгою, викладаємо шар цибулі та кілька часточок лимона (як показує фотографія). Присипаємо цибулинно-лимонну подушку спеціями.
- Викладаємо рибу на подушку. Сьомга і форель досить жирні самі по собі, а ось горбушу краще додатково змастити олією перед запіканням.
- Запечатуємо страву фольгою і запікаємо в духовці 25 хвилин|мінути| при 200℃.
Царська стерлядь
Стерлядь, запечена цілком у духовці, стане справжньою окрасою новорічного столу, адже ця страва не тільки неймовірно смачна, а й виглядає справді по-царськи.
Інгредієнти:
- стерлядь ціла – 1 кг
- вершки 10% — 200 мл;
- лимон – 1 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- рослинна олія – 1 ст.л.;
- кріп – 30 г;
- сіль, мелений перець, спеції (для риби) – до смаку;
Приготування:
- Перш ніж приступити до основного етапу приготування, стерлядь необхідно очистити від слизу, що є на тілі. Для цього найкраще натерти її великою сіллю та акуратно очистити паперовими рушниками, здійснюючи рухи від голови до хвоста. Очищену від слизу рибу промиваємо та просушуємо.
- Картоплю очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками, солимо і змішуємо з подрібненим кропом.
- Фаршируємо стерлядь картоплею.
- Скріплюємо черевце риби зубочистками і викладаємо тушку у форму для запікання, змащену олією. Якщо у вас залишиться трохи зайвої картоплі, її можна порізати фігурним ножем, як на фото, і теж викласти у форму (але це зовсім не обов'язково).
- Готуємо вершковий соус. Для цього в 200 мл вершків додаємо спеції та ароматні трави (можна взяти готову суміш).
- Заливаємо рибку вершковим соусом та запікаємо в духовці при 200℃ приблизно 40 хвилин.
- Готову рибу перекладаємо на блюдо та декоруємо за своїм бажанням.
Відео-рецепти гарячих страв
Подивіться ще більше рецептів м'ясних страв для новорічного столу.
Також пропонуємо приготувати на Новий 2025 такі цікаві частування:
Холодні закуски
Класичними бутербродами з ковбасою та сиром сьогодні вже нікого не здивувати, тому обов'язково включіть у своє новорічне меню на 2025 рік красиві закуски з ікрою та морепродуктами.
Перлина морів
Оригінально оформлені канапе з найніжнішим креветковим паштетом та червоною ікрою обов'язково сподобаються вашим гостям.
Інгредієнти:
- батон чи багет – 1 шт.;
- очищені креветки – 200 г;
- сирний сир – 200 г;
- червона ікра – 180 г;
- огірок – 1 шт.
Приготування:
- Почнемо з приготування паштету. Для цього в блендері змішуємо 200 г сирного сиру і 200 г очищених креветок. Перемелюємо все до пастоподібного стану.
- Багет нарізаємо скибочками. Якщо використовуєте батон, то можна зробити круглу основу на канапе, видавлюючи серединку круглою формою.
- Підсмажуємо хліб на сковороді до утворення гарної рум'яної скоринки.
- Паштет перекладаємо в кулінарний мішок та відсаджуємо на хлібну основу гарними кільцями.
- Доповнюємо композицію скибочкою огірочка та чайною ложечкою червоної ікри.
Тарталетки з креветками
Якщо ви шукаєте прості та гарантовано смачні ідеї для новорічного столу, рецепт тарталеток з креветками вас однозначно зацікавить.
Інгредієнти:
- тарталетки — 15 шт.;
- великі креветки – 15 шт.;
- варене яйце – 1 шт.;
- твердий сир – 70 г;
- майонез – 1,5 ст.
- свіжий огірок – 1 шт.;
- сіль, перець – до смаку.
Приготування:
- Готуємо салат, який буде начинкою наших тарталеток. Для цього в мисці змішуємо дрібно нарізане відварене яйце, огірок (без шкірки), тертий натертий твердий сир і трохи майонезу. Сіль та перець додавайте до смаку.
- Наповнюємо тарталетки та прикрашаємо композицію великою очищеною креветкою. За бажання можна додати листочок петрушки або трохи червоної ікри.
Канапе з фореллю
Мініатюрні канапе з червоною рибою стануть чудовою альтернативою класичним бутербродам.
Інгредієнти:
- сьомга — 150 г;
- батон чи багет;
- огірок – 1 шт.;
- оливки — 10 шт.;
- вершкове масло – 30 г;
- вершковий сир – 50 г;
- кріп – 15 г.
Приготування:
- Нарізаємо багет круглими скибочками або видавлюємо з батона круглу хлібну основу для наших канапе.
- Нарізаємо кружальцями огірок, а також готуємо намазку – вершкове масло із зеленню.
- Рибу нарізаємо квадратиками чи смужками (як більше подобається).
- Робимо два види канапе. Перший — хліб + вершковий сир + кружальце огірка + трояндочка зі смужки сьомги. Другий — хліб + олія з кропом + квадратик сьомги + оливка.
Відео-рецепти закусок
Додати новорічному столу яскравих фарб допоможуть оригінальні та дуже смачні рулетики зі шпинатом, буряком та морквою.
Також пропонуємо доповнити свою колекцію рецептом оригінальними сирними кульками у п'яти варіаціях.
Здивувати гостей можна, приготувавши цікавий варіант закуски на основі листкового тіста з сиром та грибами.
Новорічні салати
Неможливо уявити сьогодні новорічне меню 2025 року без салатів, тому пропонуємо обрати для святкового столу кілька цікавих варіантів, орієнтуючись на оформлення із запропонованих фото або поєднання інгредієнтів.
«Зимова ніжність» із червоною ікрою
Дуже простий у приготуванні та смачний салат, який на святі завжди йде першим.
Інгредієнти:
- відварена картопля (у мундирі) — 2 шт.;
- відварені яйця – 4 шт.;
- свіжі огірки – 2 шт.;
- червона ікра – 100 г;
- майонез – 3 ст.
- кріп для прикраси.
Приготування:
- Відварені яйця та картопля охолоджуємо та чистимо.
- Нарізаємо кубиками картопля, огірки, 4 яєчні жовтки і 2 білки (ще 2 білки залишаємо на прикрасу салату).
- У майонез додаємо подрібнений свіжий кріп і ретельно перемішуємо.
- На блюдо встановлюємо кулінарне кільце та викладаємо інгредієнти шарами: 1 – картопля (змащуємо майонезом), 2 – ікра (не перемазуємо), 3 – огірки (+ майонез), 4 – яйця (+ майонез).
- Білки, що залишилися на 2 етапі, від яєць натираємо на дрібну тертку і викладаємо в кільце верхнім заключним шаром.
- По центру викладаємо ікру та прикрашаємо страву гілочками кропу.
«Царський» та кальмарами та червоною ікрою
У новорічному меню 2025 обов'язково має бути страва з морепродуктами, тому ми пропонуємо вам порадувати гостей таким оригінальним салатиком.
Інгредієнти:
- відварена картопля (у мундирі) — 1 шт.;
- відварене яйце – 1 шт.;
- кальмар — 1 шт.;
- червона ікра – 2 ст.
- майонез – 3 ст.
- твердий сир – 40 г;
- яблуко (кисло-солодке) — 0,5 шт.;
- кріп для прикраси.
Приготування:
- Відваріть картоплю та м'ясо кальмару.
- Готове м'ясо кальмара наріжте смужками.
- Охолоджену відварену картоплю очистіть і натріть на велику тертку. Викладіть першим шаром і перемажте майонезом (готувати салат можна за допомогою кільця для формування або просто в прозорій скляній мисці).
- На картоплю другим шаром покладіть смужки кальмара і також перемажте майонезом.
- Третій стій – натурне на велику тертку яблуко.
- Четвертий – яйце та знову майонез.
- П'ятий шар — натертий на велику тертку твердий сир + сіточка майонезна.
- У комірки, утворені майонезною сіточкою, викладаємо червону ікру. Доповнюємо композицію гілочками зеленого кропу.
«Перший сніг» з куркою, горіхами та виноградом
Гостям обов'язково сподобається поєднання смаків у цій страві та її ефектне оформлення. Якщо ви шукаєте новий рецепт для Нового Року, то обов'язково спробуйте приготувати вдома цей салат.
Інгредієнти:
- відварене куряче філе — 150 г;
- відварені яйця – 2 шт.;
- твердий сир – 80 г;
- волоський горіх – 40 г;
- майонез – 70 г;
- брусниця — 1 ст.
- чорний виноград – 70 г
Приготування:
- Куряче філе відваріть, охолодіть і наріжте дрібними кубиками. Викладіть першим шаром на блюдо та покрийте майонезною сіточкою.
- Волоські горіхи підсмажте на сковороді або в мікрохвильовій печі і подрібніть (можна робити крупніше або дрібніше на свій розсуд). Горіховий шар також покрийте майонезною сіточкою.
- Третій шар – твердий сир, натертий на тертку і знову трохи майонезу.
- Відварені яйця розділіть на жовтки та білки. Подрібніть жовтки і викладіть шаром на верхівці утвореної інгредієнтами гірки (як на фото).
- Покрийте салат тонким шаром майонезу.
- Боковинки гірки оформіть натертими на тертці білками яєчними. Зверху викладіть розрізаний на половинки винограду. Доповніть композицію ягодами брусниці.
Курочка по-корейськи
Якщо ви знаєте, що хтось серед гостей не їсть салати з майонезом, приготуйте як альтернативу цей смачний і дуже простий варіант.
Інгредієнти:
- копчене куряче філе – 300 г;
- корейська морква – 100 г;
- консервована кукурудза – 280 г;
- листя салату – 40 г;
- пекінська капуста – 190 г;
- огірки свіжі – 250 г;
- перець болгарський – 85 г;
- цибуля ріпчаста — 55 г;
- оливкова олія – 2 ст.л.;
- сік лимона – 1 ст.
- зелень (цибуля, кріп, петрушка) — 20 г.
Приготування:
- Готуємо всі інгредієнти – куряче м'ясо поділяємо на великі волокна, салат і пікінку рвемо руками на великі шматочки, огірок та перець нарізаємо соломкою, цибулю ріжемо якомога тонше.
- Перекладаємо всі інгредієнти в миску, солимо, перчимо і змішуємо.
- Побризкуємо салат соком лимона і заправляємо оливковою олією.
Відео-рецепти новорічних салатів
Ще більше смачних новорічних салатів на 2025 рік ви знайдете на сторінках нашого сайту.
Також пропонуємо доповнити новорічне меню такими цікавими салатами.
Десерти
На солодкий стіл пропонуємо приготувати для дітей та дорослих такі цікаві частування.
Мандариновий рулет
Десерт «Мандариновий рулет» готується досить просто, але робити його варто за день до свята, як і будь-які страви на основі желатину, щоб сметанна маса встигла повністю застигнути.
Інгредієнти:
- мандарини – 6 шт.;
- сметана 20% — 800 г;
- цукор – 200 г;
- вода – 200 мл;
- желатин – 30 г;
- ванільний цукор – 10 г.
Приготування:
- Мандарини очищаємо і надягаємо як шашличок на довгу дерев'яну шпажку.
- Готуємо сметанну заливку. Змішуємо 800 г сметани з 200 г цукру до повного розчинення. Далі наполягаємо 30 г желатину в 200 мл води. Розпускаємо в мікрохвильовій печі до рідкого стану і вводимо в сметанну масу. Після цього сметана буде досить швидко застигати.
- У пластикову пляшку, що обрізає, вертикально вставляємо шпажку з мандаринами і заливаємо сметанною заливкою. Ставимо в холодильник і даємо желатину повністю застигнути.
- Залишається перед подачею витягти рулет із пляшки і нарізати гарними кільцями.
Хрумкі гірки
Дуже просте і красиве частування, яке сподобається дітям.
Інгредієнти:
- волоські горіхи – 100 г;
- кукурудзяні пластівці – 200 г;
- варене згущене молоко – 380 г;
- цукрова пудра – 1 ст.
Приготування:
- Горіхи підсмажте, подрібніть та змішайте з кукурудзяними пластівцями.
- Додайте 380 грам вареного молока, що згущує|згущає|, або готової «Іриски». Добре перемішайте до однорідності.
- З отриманої маси сформуйте гірки та викладіть на блюдо. Притрусити цукровою пудрою. Можна також додати кокосової стружки чи тертого шоколаду.
«Ягідний феєрверк» у склянці
Неймовірно красивий, ніжний та корисний десерт на основі свіжих ягід та сиру маскарпоне.
Інгредієнти:
- сир маскарпоне – 300 г;
- печиво Савоярді – 100 г;
- варення (у рецепті чорничне) – 200 г;
- полуниця – 100 г;
- лохина — 100 г;
- ванілін – 1 щіпка;
- цукрова пудра – 50 г;
- м'ята для прикраси.
Приготування:
- Печиво ламаємо навпіл, щоб воно укладалося у склянку. Полуницю нарізаємо кільцями.
- Сир маскарпоне з'єднуємо з цукровою пудрою та ваніліном. Збиваємо міксером на повільній швидкості до утворення м'якої однорідної маси.
- Викладаємо інгредієнти у довільному порядку у склянки, чергуючи печиво, ягоди та крем. Зверху прикрашаємо листочком м'яти.
Солодкий рулет без випічки
Хочете порадувати гостей чимось солоденьким, але не готові поратися з тестом — тоді спробуйте приготувати такий простий, але дуже смачний рулетик.
Інгредієнти:
- печиво – 200 г;
- молоко – 50 г;
- вершкове масло – 50 г;
- сир – 300 г;
- цукор – 2 ст.
- какао — 2 ст.л.;
- варення (будь-яке) – 3 мт.л.;
- ванільний цукор – 10 г.
Приготування:
- Печиво необхідно подрібнити у блендері (або просто гойдалкою) та змішати з какао.
- В масу влийте 50 г молока і перемішуйте рукою, доки не вийде густа однорідна маса, як на фото. Густоту регулюйте, додаючи молоко чи печиво.
- Готуємо сирну масу. Для цього з'єднайте сир, цукор + ванільний цукор, вершкове масло та перемішайте від однорідності. Можна прискорити процес блендером чи протирати масу через сито.
- На харчову плівку викладаємо коричневу масу з печива та какао у формі прямокутника.
- Зверху кладемо сирну начинку та трохи варення (як на фото).
- Згортаємо шари рулетом і відправляємо в холодильник щонайменше на 1 годину.
Відео-рецепти новорічних тортів
Також пропонуємо приготувати смачний новорічний торт, слідуючи покроковому рецепту з відео:
Новорічні коктейлі
Пригощати гостей у новорічну ніч пропонуємо такими популярними та смачними напоями:
піна Колада
Інгредієнти (2 порції):
- ром — 140 мл;
- кокосове молоко – 70 мл;
- ананасовий сік – 210 мл;
- кокосовий сироп — 2 ст.л.;
- лід;
- для прикраси м'ята та кільце ананаса.
Приготування коктейлю дуже звичайне. Змішайте всі інгредієнти в потрібних пропорціях у шейкері, збийте та розлийте по келихах. Прикрасьте м'ятою та кільцем ананаса.
Текіла Санрайз
Інгредієнти (6 порцій):
- текіла – 300 мл;
- вода – 100 мл;
- цукор – 100 г;
- апельсиновий сік — 1 л;
- гранатовий сироп – 6 ч. л.;
- перець чилі – 20 г;
- лід.
- апельсин – 1 шт. для прикрас.;
Приготування:
- У каструлю виливаємо воду, додаємо цукор + перчик чилі та доводимо до кипіння, постійно помішуючи, щоб цукор повністю розчинився.
- Знімаємо суміш із вогню і даємо настоятися протягом 1 години.
- З охолоного сиропу витягаємо перчик і додаємо гранатовий сироп.
- У склянки викладаємо кригу, наливаємо текілу + апельсиновий сік + сироп. Перемішуємо.
- Прикрашаємо часточкою апельсина.
Б-52
Інгредієнти (1 порція):
- Лікер кавовий – 15 мл;
- Лікер Бейліз – 15 мл;
- Лівер Куантро – 15 мл.
Приготування:
У шот об'ємом 50 мл наливаємо інгредієнти з наступним порядком, намагаючись не змішувати шари:
- (нижній) — Кавовий;
- (Середній) — Бейліз;
- (Верхній) — Куантро.
Щоб шари не змішувалися, наливати середній і верхній шар стоїть по перевернутій чайній ложці.
П'ють такий коктейль через спеціальну металеву трубочку, підпалюючи верхній шар. Виглядає неймовірно ефектно.
Відео-рецепти алкогольних коктейлів
Також пропонуємо вам скуштувати ще кілька цікавих варіантів коктейлів на основі міцних напоїв:
Відео-рецепти безалкогольних коктейлів
Також пропонуємо взяти на озброєння кілька цікавих рецептів безалкогольних коктейлів.
Читайте також: