Варильні панелі: чим відрізняються базові моделі від просунутих
Техніка

Варильні панелі: чим відрізняються базові моделі від просунутих

До цієї категорії можна включити відносно просту і недорогу кухонну техніку з невеликим набором функцій, причому це можуть бути моделі різного типу: електричні, індукційні, газові.

* Електроплити прості та звичні у використанні. До них підходить будь-який посуд.
* Індукція ― це швидке нагрівання та охолодження. Вимагають спеціальних каструль та сковорідок.
* Газові панелі нагріваються відразу після розпалу вогню і перестають це робити, коли вогонь гасне.

Зазвичай базові варильні панелі оснащені двома-чотирма. конфорками стандартні розміри. Вони дозволяють готувати кілька страв, але при цьому не дають великої гнучкості у виборі посуду.

Традиційні матеріали для робочої поверхні базових моделей — це нержавіюча сталь або склокераміка. Нержавіюча сталь міцна, але потребує ретельного догляду. Склокераміку легко очистити від забруднень, але вона, порівняно з металом, більш тендітна. Є газові та електричні варильні панелі з емальованим покриттям – його складно мити та легко подряпати.

Електрична варильна панель MAUNFELD CVCE292BK зі склокераміки

Управління базової техніки представлено механічними перемикачами або сенсорними кнопками. Перший варіант зустрічається у газових моделей. Поворотні перемикачі зазвичай утоплюються. Таке рішення забезпечує безпеку: плита увімкнеться і працюватиме, коли ручка «вийнята» з корпусу. Сенсорним керуванням оснащують електричні та індукційні плити: кнопки розташовуються в ближній до краю частини приладу — по центру або праворуч.

Поговоримо про функціонал. Стандартний набір можливостей базової плити може включати:

  • регулювання потужності нагріву;
  • світлові індикатори конфорок, вбудовані в панель і які показують, яка зараз працює;
  • таймер на одну або кілька конфорок, що автоматично вимикає плиту після заданого часу;
  • індикатор залишкового тепла, що сигналізує про те, що конфорка ще гаряча захищає від опіку;
  • блокування кнопок ― запобігає випадковому включенню конфорок дітьми.

Електрична варильна панель MAUNFELD CVCE453BK з таймером

Базові варильні панелі ― це:

  • щодо невисока ціна;
  • проста конструкція, за рахунок якої моделі менш схильні до поломок і несправностей;
  • необхідний набір можливостей для комфортного та безпечного кулінарного процесу.

Кількість і розмір конфорок цієї техніки може бути обмежена, що знижує їх універсальність і можливості для приготування різних страв одночасно. Плюс, у базових панелей простий та лаконічний дизайн у порівнянні з дорогими приладами. Однак він добре вписується в сучасні кухонні інтер'єри.

Вибирайте ці моделі, якщо цінуєте практичність і надійність, готуєте прості страви і не потребуєте розширеного функціоналу.

Ці поверхні характеризуються ширшим набором функцій, покращеними характеристиками і, як наслідок, вищою ціною, порівняно з базовими моделями.

Вони також бувають електричними, індукційними та газовими, але вся сіль – саме у можливостях та додаткових опціях.

Що це за функції, які додаються до стандартного набору?

Режими та програми готування

Деякі поверхні мають автоматичні програми. Скажімо, для варіння яєць — ставте каструлю на конфорку, натискаєте кнопку і все! Панель сама зварить яйця і вимкнеться після приготування. Найсучасніші та найпросунутіші моделі пропонують можливість додавання власних програм.

Наприклад, індукційна панель Hisense I6456CB має режим Gentle Melt для розтоплення масла та інших делікатних продуктів (також його можна використовувати для розморожування). У цьому режимі конфорка підтримує температуру 42°. Інша функція Keep Warm створена для підігріву вже готових страв. Температура 70 ° С дозволяє їм залишатися гарячими, але не пригоряти.

Smart Simmer у тій же панелі чудово підходить для гасіння за рахунок підтримки постійної температури трохи нижче точки кипіння, а Rapid Boil – для швидкого нагрівання води чи обсмажування м'яса.

Boost

Це режим, при якому конфорка і, відповідно, посуд, поставленої на неї, нагріваються максимально швидко. Наприклад, 1 літр води в режимі Boost закипає за 2,5 хвилини, тоді як без нього процес займає 3-3,5 хвилини навіть за найбільшої потужності нагріву.

Індукційна варильна панель MAUNFELD AVI453BK з функцією Boost

Розширення поверхні

Деякі виробники придумали та реалізували дві корисні функції, які забезпечують нагрівання дна посуду повністю, а не його окремих ділянок. Завдяки цьому їжа не підгорить та приготується рівномірно.

Ці функції можуть називатися по-різному. Наприклад, Bridge (вертикальне поєднання кількох зон) або MaxiPlus (об'єднання всіх зон).

Опції будуть корисні господиням, які часто готують їжу не лише у стандартних каструлях та сковорідках. Наприклад, на індукційній панелі Hisense I6443C зручно готувати у качениці за допомогою функції Flexible Zone, яка дозволяє об'єднати дві сусідні по вертикалі конфорки в одну робочу поверхню. Або можна використовувати прямокутну гриль-сковороду.

Обидві конфорки будуть підтримувати однаковий температурний режим, тому по всій площі посуду страва буде готуватися рівномірно.

Підтримуючий нагрів

Буває, що страва вже готова, а гості ще не зібралися. Не хочеться, щоб їжа охолола. На допомогу прийде функція збереження тепла. При цьому не треба боятися за перевитрату енергії — її втрати мінімальні. Часто цю можливість реалізовано в індукційних панелях.

Електрична варильна панель ProfStandart PR1001WA з функцією підтримання тепла

Розпізнавання наявності та розміру посуду

У зонах нагріву просунутих панелей індукційних є спеціальні сенсори. Конфорка вмикається лише тоді, коли на ній встановлений посуд. Якщо каструлю чи сковороду зняти, нагрівання миттєво припиниться. Зручно і практично можна економити електрику.

Така функція називається «розпізнавання посуду». Вона є, наприклад, в панелі індукційної Gorenje GI6421BX. Якщо поставити каструлю на одну конфорку, то увімкнеться тільки вона. Якщо використовувати велику каструлю або подовжену сковороду, яка займе дві конфорки, включаться обидві.

Деякі сучасні індукційні панелі немає чітко позначених конфорок. Вся їхня поверхня оснащена датчиками посуду, причому вони рівномірно розподілені по всій поверхні. За рахунок цього посуд можна ставити в будь-яке місце – плита почне нагріватись.

Автоматика закипання

Є в електричних та індукційних моделях. Дозволяє прискорити приготування страв та мінімізувати контроль за процесом – не треба стежити, коли вода закипить, щоб вимкнути прилад. За вас це зробить електроніка.

Працює так. Спочатку потрібно виставити режим нагріву, а потім активувати функцію. Спочатку конфорка працюватиме на максимальній потужності. Через запрограмований час вона перейде на обраний рівнем користувача.

Тимчасовий період залежить від вибраної потужності нагрівання після закипання. В інструкціях зазвичай вказують, які параметри підходять для приготування різних страв. Зазвичай для супів виставляють потужність 1-3, для овочів та гуляшу – 1-2, риби та жаркого – 4-5.

Індукційна варильна панель Electrolux EIS62449 з автоматикою закипання

Конфорка WOK

Якщо ви любите готувати страви азіатської кухні, беріть варильну газову панель з конфоркою WOK. У ній не один, а два чи навіть три ряди полум'я – це потрібно, щоб створити та підтримувати певну температуру. Її потужність сягає 4 кВт. Для порівняння: потужність звичайної конфорки — 1,5-2 кВт.

Конфорка WOK підходить не лише для спеціальної сковороди. На ній можна готувати у великих каструлях та інших ємностях.

Газова варильна панель DeLonghi GERMANA 7GW IM з WOK-конфоркою

Flame Control

Ще одна хороша функція у газових варильних моделях. Вона вирішує проблему плавного регулювання інтенсивності полум'я за дев'ятьма рівнями. Це набагато зручніше та безпечніше, ніж виставляти потужність горіння «на око».

Газова варильна панель Korting HGG6985CNFLC з функцією Flame Control

Просунуті варильні панелі можуть знадобитися тим господиням, які готують часто і багато і використовують різний посуд.

Моделі можуть зацікавити людей, які цінують високу якість техніки і прагнуть максимальної зручності у використанні. Воно, у свою чергу, досягається за рахунок сенсорного чи електронного керування, функцій безпеки та автоматизації процесу приготування.

Що купити: базову чи просунуту варильну панель? Все залежатиме від особистих уподобань та потреб у конкретному функціоналі. Вибираючи модель, «приміряйте» опції – чи така потрібна та чи інша з них, щоб переплачувати?

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.