У рік Змії на новорічний стіл можна ставити м'ясо, рибу, овочі та фрукти. Тож чому б не почати застілля з нових цікавих закусок до Нового 2025 року. Традиційні салати у вазах – це вчорашній день. Сучасні варіанти – різноманітні канапе, бутерброди, оригінально заповнені тарталетки. І не потрібно шукати рецепти страв, приготування яких займає багато часу. Бажано, щоб у святковий вечір господиня не була втомленою і зберегла гарний настрій.
Тарталетки
На 2025 можна запропонувати гостям безліч салатів, але не на тарілках, а в тарталетках. Новорічні закуски виглядають оригінально, підходять як для традиційного, так і фуршетного столу.
Варіанти начинок:
- Відварюють 3-4 хвилини кальмару, і 7-8 — яйце. Дрібно нарізають, змішують, додають 30 г зеленої цибулі та 50 – свіжих огірків. Заправка – майонез.
- З'єднують 250 г копченої курки, 100 г твердого сиру, 30 — зерен гранату, 50 г руколи. До начинки додають апельсин, попередньо видаливши плівки.
- Змішують нарізку 120 г помідорів, 2 ст. л. консервованої кукурудзи, 70 г сиру, 2 зубчики часнику та зелень — за смаком. Заправляють салатним йогуртом.
- Щоб приготувати начинку для тарталеток, стиглий авокадо розминають у пюре. Збризкують лимонним соком, змішують із слабосоленою сьомгою, 65 г сиру. Можна додати спеції.
- Готують дуже простий смачний салат з 200 г курки, 2 варених яєць, 2 — свіжих або солоних огірків, зелені. Змішують із 2 ст. л. сметани, солять та перчать.
Нарізати всі інгредієнти слід дрібно, щоб блюдо виглядало акуратно. Сіль та спеції — за смаком.
Салат «Скринька з коштовностями»
Щоб оцінити наступний рецепт новорічної закуски, потрібно переглянути презентацію на фото. Подача – половина успіху святкового столу у 2025 р.
Інгредієнти:
- буханець темного або сірого хліба;
- 300 г — морський коктейль;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 болгарського перцю — червоний та зелений;
- 2 варені яйця;
- 2-3 ч. л. червоної ікри;
- 1-2 зубчики часнику;
- 300 г маскарпоне (або фети);
- майонез – для заправки.
Приготування:
- Обережно зрізають верхню скоринку, але не до кінця, щоб зберегти кришку. Забирають м'якоть.
- Пресом тиснуть часник, збивають з маскарпоні на водяній бані, щоб вийшов мус. Сильно прогрівати не потрібно.
- Обмазують буханець зовні та зсередини.
- Нарізка моркви та цибулі соломкою. Овочі обсмажують на олії.
- Коктейль відварюють 5 хв.
- Кришать яйця.
- Змішують овочі з морепродуктами, додають зелень та майонез.
- Заповнюють салатом скриньку, прикрашають його червоною ікрою та яскравими кружальцями перцю, як дорогоцінним камінням. Подають на таці, застеляному листям салату.
Аспік
Ця холодна закуска на Новий рік може замінити традиційне заливне. Страва виглядає дуже гарно.
Щоб його приготувати, знадобляться:
- стегна курки (не курча) — 3 шт.;
- цибулина ріпчаста — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- гіркий перець горошком — 2-3 шт.;
- лавровий лист — 2 шт.;
- горошок зелений консервований – 50 г;
- консервована кукурудза — 50 г;
- шинка — 50 г;
- желатин — 10 г;
- сіль та перець — за смаком;
- лимон – половина.
Покроковий рецепт:
- Відварюють стегна до готовності з цибулею, морквою та прянощами.
- Нарізка – шинка та варена морква – кубиками.
- М'ясо розбирають на волокна.
- Бульйон проціджують, розводять у ньому желатин, додають сік лимона, нагріваючи – але не до кипіння.
- Додають усі підготовлені інгредієнти, а також кукурудзу та горошок. Перемішують.
- Змащують силіконову форму вершковим маслом, розливають желе.
Стабілізують на полиці холодильника 5-6 годин. Можна зробити добу до свята.
Бутерброди
Новорічне гуляння прийнято починати з проводів Старого року. Гості приходять заздалегідь. Щоб легко дочекалися основних страв, їм можна запропонувати гарячі бутерброди.
Добірка рецептів на 4 порції:
- Натирають 150 г сиру та розбирають на волокна 150 г копченої курячої грудинки. Змішують із дрібною нарізкою 1 цибулини, заправляють сметаною, додають спеції. Запікають 20 хвилин.
- На дрібній тертці натирають середню моркву та пачку плавленого сиру, 1 часниковий зубець; заправляють майонезом. Час приготування – 10 хвилин.
- Обсмажують дрібно нарізану цибулю та печериці до готовності. Дають охолонути, змішують із тертим сиром. При запіканні лист змащують маслом і тільки потім розкладають бутерброди. Запікають 15-20 хвилин.
Рекомендована температура духовки – 180-200°С.
Паштет із лосося
Холодну закуску можна використовувати для бутербродів або канапе, або подати як самостійно страву.
Необхідні інгредієнти:
- 250 г філе лосося;
- 2 цибульних пера;
- 1 см імбирного кореня — можна більше;
- половина лайма, чи лимона;
- 1 ст. л. соєвого соусу.
- 15 стеблин шнитт-луку (або зеленого);
- 1 десертна ложка рибного соусу;
- 0,5 ст. л. кунжутної олії.
Покроковий рецепт:
- Чверть цитрусу натирають на тертці, вилучивши плівки, із залишків віджимають сік.
- Подрібнюють імбир.
- Рибу нарізають невеликими шматочками, подрібнюють цибулю.
- Всі інгредієнти змішують, заправляють соусами та олією. Маринують рибу 40 хвилин. Подають охолодженою.
Багато робити не треба. Через 1 годину лосось втратить пікантну пряність.
Ковбасні рулетики
Дуже швидка та проста страва, яку можна легко приготувати, якщо гостей більше, ніж розраховували.
Знадобляться:
- салямі;
- 75 г твердого сиру;
- часник — за смаком;
- чорнослив — 15 ягід;
- майонез.
Покрокове приготування:
- Сир натирають на середній тертці, змішують із товченим часником. Можна поперчити, додати хрін.
- Салями нарізають навскіс, щоб вийшли тонкі витягнуті платівки.
- Чорнослив запарюють окропом, промивають, віджимають. Розрізають навпіл.
- Готують рулетики: змащують гострою сирною сумішшю шматочки ковбаси, викладають половинку ягоди, згортають. Закріплюють зубочисткою.
Канапе
Дуже зручний вигляд новорічної закуски. Легко брати та перекладати у тарілку, підходить для фуршетного столу.
Основою канапе можуть бути шматочки овочів, млинці, лаваш. Але все ж таки популярніший хліб. Краще його підсушити заздалегідь, щоб вийшли грінки. Для цього використовують суху або злегка змащену рослинною олією сковороду.
Щоб шматочки вийшли однаковими, краще скористатися формою для вирізування. Але можна просто розділити шматки буханця на 6 частин. Ще один варіант – нарізати вузький французький багет.
Добірка канапе:
- Бринзу та олію, по 50 г, перетирають. Сирною масою змащують багет, викладають на нього з одного краю 3 слайси зі свіжого огірка, з іншого — згорнутий кулечком кружок шинки. У нього вкладають кілька зерен консервованої кукурудзи та гілочку зелені.
- На чорний хліб викладають чайну ложку крем-чизу. Згортають роллом слайс із будь-якої слабосоленої червоної риби, злегка вминають у сир. Прикрашають зеленню.
- У тонкі шматочки бекону загортають огірок, близько половинки кружечка. Основу – підсушений хліб, змащують олією, зверху укладають сир, бекон, половинку чері. Щоб складання не розпалося, продукти закріплюють шпажкою або зубочисткою.
Цікавий варіант канапе на Новий рік – 7 шарів.
Продукти:
- 300 г фети чи маскарпоне;
- 1 ч. л. лимонної цедри;
- 2 ч. л. лимонного соку;
- 2 ст. л. зелені — за смаком;
- по щіпці солі та перцю;
- 220-250 г копченої сьомги;
- 50 г червоної ікри.
Покрокове складання:
- Дуже рівно і акуратно нарізають буханець чорного хліба, щоб шматки були 0,4-0,5 см завтовшки.
- Збивають маскарпоне, щоб він став повітряним, із цедрою.
- Додають зелень та сік, перчать і підсолюють.
- Нарізують тонкими скибочками рибу.
- Змащують хліб намазкою, зверху викладають сьомгу. Цей процес повторюють 3 рази, щоб вийшло 6 шарів.
- Викладають червону ікру, розрівнюють.
- Обережно, дуже гострим ножем, нарізають хліб на канапе.
- Зверху можна прикрасити зеленню.
На фото канапе 7 шарів схоже на торт.
З закусок розпочинається зустріч Нового року. Якщо вони не лише смачні, а й красиві, свято пройде весело, господарі та гості мають гарний настрій.
Читайте також: