Покровитель Нового 2025 — Дракон. І якщо на столі не буде смачних м'ясних страв, удачі чекати не варто. Готувати можна яловичину, кролика, свинину, всі види птиці, подавати м'ясо окремо, як гаряче, як закусок, додаючи в салати. У добірці пропонуємо як традиційні рецепти, так і оригінальні, незвичайні. Головне, щоб вистачило всім гостям, і залишилося ще трохи на ранок, щоб добре розкуштувати.
Святковий салат «Перший сніг»
Ця м'ясна страва прикрасить новорічний стіл, якщо правильно презентувати. Воно не тільки гарне смачне, але ще просте та легке, тому що основний інгредієнт – відварене куряче філе. На 6 порцій його знадобиться 300 г.
Слід також приготувати:
- 4 варені яйця;
- 160 г твердого сиру;
- 80 г ядер волоських горіхів;
- 160 г чорного винограду;
- 2 десертні ложки брусниці;
- 150-160 г майонезу.
Покроковий рецепт з фото:
Курячі грудки, зварені з сіллю, морквою і цибулею, до охолодження слід покласти в поліетиленовий пакет. Тоді м'ясо не завітряє.
Ядра горіхів прогрівають на сухій сковороді, остуджують та подрібнюють. Але не на порошок, бажано, щоб відчувалися крупинки.
Виноградини розрізають дуже гострим ножем, щоб сік не виплив, навпіл видаляють кісточки.
При збиранні м'ясного салату на Новий 2025, на кожен шар наносять сіточку з майонезу. Спочатку на блюді розкладають філе, нарізане кубиками, далі горіхи, тертий сир, жовтки, виноград його змащувати майонезом не потрібно. Навколо ягід насипають терті білки, а також закривають ними боки салату.
Прикрашають сирними сніжинками та брусницею.
Не можна використовувати приготування салату гарячі продукти. Це негативно вплине на смак.
Якщо майонез здається занадто жирним чи гострим, його легко замінити сметаною чи салатним йогуртом. У другому випадку філе краще підсолити.
Рулет із м'ясного фаршу
Цю святкову закуску подають як холодною, так і гарячою. Мінімум продуктів, блюдо з м'яса можна приготувати заздалегідь.
Кількість інгредієнтів на 8 порцій:
- 400 г фаршу — краще яловичина та нежирна свинина 1:1;
- 4 варені яйця;
- 1 цибулина;
- за смаком — сухі спеції та сіль;
- 1 ч. л. крохмаль.
Покроковий рецепт рулету на Новий рік:
Варять круто три яйця.
Цибулю шаткують або подрібнюють блендером.
Яйце, що залишилося, і цибулю додають у фарш, змішують все, підсолюють і заправляють спеції. Повинна вийти в'язка щільна консистенція, як у тіста.
Розкладають фарш на фользі, злегка відступаючи від краю, вирівнюють мокрими руками, щоб вийшов прямокутник.
У центрі розкладають 3 очищені яйця.
Згортають рулет, закріплюють краї упаковки «цукеркою».
Запікають у духовці на деку при 180 … 200 ° С 50-60 хвилин.
Готовому рулету дають спочатку охолонути, а потім розгортають і нарізають. Гарячий може розвалитися.
Куряче філе з печерицями
Здивувати гостей у 2025 році оригінальною новорічною м'ясною стравою просто. Якщо запропонувати варіант з нежирною сметаною, то від гарячого не відмовляться навіть ті, що худнуть.
Кількість інгредієнтів на 6 осіб:
- 700 г філе;
- 200 г печериць;
- 4 томати;
- 1,5 — 2 великих або 3 середніх цибулин;
- 140 г твердого сиру;
- 5-6 ст. л. майонезу чи сметани;
- за смаком — сіль, спеції;
- рослинна олія — скільки знадобиться.
Спосіб приготування:
Нарізають печериці навпіл і, дрібно, цибулю. Обсмажують на олії 3 – 4 хвилини. Краще підсолити.
Тонко нарізають філе, відбивають із 2 сторін.
Викладають на лист, застелений пергаментом. Кожен шматочок змащують майонезом (або сметаною), посипають сіллю та спеціями. Зверху розкладають кружечки помідорів, і посипають тертим сиром.
Запікають 40 хвилин|мінути| при 180°С.
Щоб не підгоріло, можна прикрити фольгою.
Стейк рибай на Новий рік
Найзручніший рецепт для новорічного меню. З продуктів потрібно тільки м'ясо, олію та сіль. Готувати також не складно.
Інгредієнтів мінімум:
- яловичі стейки по 250 г;
- оливкова олія;
- сіль.
Можна купити м'ясні заготовки готовими, або нарізати шматок підлопаткової частини на шматки, товщиною 2 см. Їх потрібно ретельно помити і просушити паперовою серветкою, щоб стейки смажилися, а не гасилися.
Відбити можна, але зовсім злегка, щоб не витік сік. Змащують шматки з обох боків маслом.
Викладають на розпечену сковороду на 30 секунд, щоб воно вийшло соковитим, перевертають, залишають на такий самий час.
Потім знову перевертають та доводять до готовності.
Ступінь прожарювання | Час, хв. з кожного боку |
Blue/Raw, з кров'ю, до рум'яної скоринки | 1 |
Medium rare, напівпрожарене, всередині тепле | 2 |
Medium, з скоринкою, ніжне та соковите всередині | 5, але після того, як сформується скоринка, потрібно сковороду прикрити |
Medium Well, просмажене | 6 – 7 |
Well Done, просмажене і навіть сухе | До 10 |
Після того, як м'ясо просмажиться, його підсолюють залишають на 1 – 2 хвилини під кришкою.
Подавати до новорічного столу краще з овочами, але можна і гарніром. Хороший варіант – картопляне пюре.
Печеня з кролика
М'ясна страва смачна за рахунок гостроти — для її приготування знадобляться спеції, краще за хмелі-сунелі, чорний і червоний перець, сіль.
Головні інгредієнти:
- тушка кролика — 1-1,2 кг;
- картопля — 800-900 г після чищення;
- велика морква — 1 шт.;
- сметана — 100 г;
- гостра аджика — 2 — 3 ст. л.;
- рослинна олія — 2-3 ст. л.
Покроковий рецепт з фото:
Вимиту тушку промокають, розрізають на порційні шматки.
Змішують сметану з аджикою та приправами, маринують м'ясо протягом 1 -2 годин.
Готують овочі – чистять, нарізають великими шматками.
Викладають у рукав спочатку моркву з картоплею, потім кролика.
Запікають 30 хвилин при 160°С, потім розрізають оболонку упаковки, і знову ставлять лист у духовку на 20 хвилин, щоб з'явилася гарна рум'яна скоринка.
Майонез для страв
У новорічному меню традиційно багато рецептів для приготування яких потрібний майонез. Найкраще його приготувати самостійно.
Яйця знезаражують. Ретельно миють господарським милом чи Феррі, залишають на 30 хвилин в оцтовому розчині – 0,5 л/1 ч. л. 9%. Потім на 30 секунд опускають у окріп, і швидко остуджують у крижаній воді.
Збивають до загусання за допомогою блендера 2 жовтки та по 0,5 ч. л. цукру, оцту, солі та 150 мл рослинної олії.
До другого рецепта домашнього майонезу яйця не входять. Змішують занурювальним блендером у високій ємності 300 мл рослинної олії, 150 — молока, 2 ст. л. лимонного соку і така ж кількість гірчиці. Додають 0,5 ч. л. солі.
Бажано, щоб, що на столі, було не лише смачним, а виглядало акуратно. Для цього всі продукти однієї страви потрібно нарізати однаковими шматочками, для укладання листкових салатів використовувати кулінарне кільце, як прикрасу використовувати яскраву свіжу зелень, граната зерна, журавлину або брусницю.
Усі страви з цієї добірки смачні та легкі. І, що дуже важливо, їх можна швидко приготувати.
Читайте також: