Якими бувають варильні панелі
З видами варильних панелей розібратися нескладно: це газові, або електричні. Але також є і комбіновані варіанти, якщо ви точно не хочете схибити з вибором.
Розберемо особливості кожного типу.
Газові варильні панелі
Газ — найдешевший із доступних енергоносіїв. Залежно від місцевих тарифів, газова панель у 3–10 разів економічніша, ніж електрична. І це не єдина перевага. Також газові набагато потужніші: велика конфорка може спокійно видавати 3-6 кВт тепла. Електричні видають максимум 3,5 кВт на найпотужніших моделях, які не до будь-якої електромережі вдасться підключити.
Навіщо потрібна висока потужність конфорки? Допустимо, щоб обсмажити у великому казані кілька шматків м'яса. При слабкій потужності воно не смажиться, а гаситиметься. Правильний плов, наприклад, так приготувати не вдасться.
Але є у газових варильних панелей та недоліки. По-перше, газ є не скрізь. Більшість панелей можна підключити і до балона, але щойно газ закінчиться, пристрій стане абсолютно марним. По-друге, газ – джерело підвищеної небезпеки. Неакуратне поводження з ним може призвести до катастрофічних наслідків. Ну і по-третє, мити газову плиту незручно через її складну форму.
Електричні варильні панелі
Вони гріють посуд (як несподівано!) за допомогою електрики. За способом його перетворення на тепло пристрої діляться на два види.
- Панелі із ТЕНом. ТЕН (теплоелектронагрівач) являє собою металеву спіраль. При пропущенні через неї струму вона нагрівається.
- Індукційна панель. У таких під конфоркою розташований потужний електромагніт. При встановленні зверху металевого посуду у ньому рахунок явища електромагнітної індукції з'являються вихрові струми. Вони розігрівають ємність.
У кожного виду панелей є свої плюси та мінуси. Панелі з ТЕНом недорогі, але не такі економічні, як індукційні.
А індукційні економічні та безпечні: вони зовсім не нагріваються до встановлення посуду. Але використовувати з ними можна не всі ємності. Вони повинні мати плоске дно із феромагнітного металу. Так, алюмінієві сковороди без спеціальної вставки не нагріватимуться.
Ще один недолік індукційних панелей вони небезпечні для власників кардіостимуляторів. Могутнє магнітне поле плити може вивести цей прилад із ладу.
Комбіновані варильні панелі
Комбіновані варильні панелі покликані усунути недоліки різних видів пристроїв. Бувають комбіновані електричні панелі з конфорками обох видів — і з тенами, і з індукційними. Це дозволяє використовувати всі переваги індукційної плити, а «невідповідний» посуд гріти на інших конфорках.
А комбіновані панелі з газовими та електричними конфорками можна використовувати і коли скінчиться газ.
Але такі моделі дорожчі і більші за звичайні. Адже, насправді, це дві плити різного типу.
Що важливо врахувати при виборі будь-якої панелі
Незалежно від виду всі варильні поверхні розрізняються за кількістю конфорок та матеріалом панелі.
Кількість конфорок та їх розташування
Що більше конфорок, то більше страв можна готувати одночасно. Крім того, елементи можуть мати різну потужність та розмір. Це зручно під час використання різного посуду.
- Панель на 2 конфорки — Хороший варіант для невеликої кухні та невеликої родини. Такі моделі недорогі і не займають багато місця на кухні.
- Триконфорочні панелі — Оптимальний вибір у тому випадку, якщо місця на стільниці кухні небагато, але двох конфорок вже мало для приготування обіду. Для сім'ї з 2-4 осіб такої плити зазвичай цілком достатньо.
- Панель на 4 конфорки — всім звичний стандарт, який найкраще підходить для сім'ї з 3–6 осіб.
- П'яти- та шестиконфорочним панелям Потрібно багато місця, це техніка для великих кухонь з просторими стільницями. П'ять-шість конфорок дозволять приготувати кілька страв для великої компанії. Крім того, такі пристрої часто мають 1-2 нестандартні конфорки під великий посуд.
Важливо дивитися не лише на кількість конфорок, а й на їхнє розташування. Зверніть увагу, де знаходиться найпотужніший круг. Якщо він виявиться поряд зі стіною або іншим елементом кухні, це може призвести до плавлення та псування суміжної поверхні.
При виборі 4-конфорочної панелі оцініть моделі з розташуванням конфорок ромбом. При такому форматі потужним елементам дістається більше площі, що дозволяє ефективно гріти великі каструлі та сковороди.
Матеріал панелі
Він найбільше впливає зовнішній вигляд панелі. Але не тільки. Від матеріалу також залежить і зручність користування, і функціональність, і надійність.
- Емальована сталь — Найбільш бюджетний варіант. В іншому — суцільні мінуси: виглядає архаїчно, легко дряпається, згодом втрачає колір, а сильні забруднення видалити з неї не так просто.
- Нержавіюча сталь — теж недорогий варіант. Така панель виглядає досить сучасно, але впишеться не в будь-який інтер'єр. Цей матеріал довговічніший і стійкіший до подряпин, ніж попередній. Але на сталевій поверхні добре видно будь-які забруднення. Навіть такі слабкі, як плями від висохлої води чи відбитки пальців. Тому чистити плиту доведеться частіше.
- Склокераміка та загартоване скло виглядають актуально та привабливо. Різні варіанти фарбування дозволяють підібрати панель в інтер'єр будь-якого стилю. Але і склокераміка, і загартоване скло — тендітні матеріали. Панель може розколотися, наприклад, попадання холодної води на гарячу поверхню. А навіть слабкий удар об край панелі може призвести до утворення сколу. Останній недолік усунений у моделях із металевою рамкою. Але вона ускладнює чищення плити і не дає використовувати великий посуд, що виступає за краї.
На що звернути увагу при виборі газової панелі
Зважаючи на ці параметри, ви зможете знайти вдалу модель.
Конфорки «подвійна корона» та «потрійна корона»
Конфорка стандартної конструкції зі збільшенням розміру створює нерівномірну кільцеву зону нагрівання. При використанні посуду з тонким дном це може призвести до псування страви, що готується, і самого посуду. Конфорки типу подвійна корона і потрійна корона розподіляють тепло по поверхні рівномірніше. Для потужних елементів така конструкція підходить набагато краще.
Вок-підставка
Вона дозволяє ставити на панель посуд із напівкруглим дном — казан або вок-сковороду. На звичайній підставці вони будуть нестійкі.
Електрозапалювання
Ця функція сьогодні є практично у всіх газових панелях. Але зверніть увагу на спосіб запалювання. Зазвичай конфорка запалюється при повороті ручки до упору. Але якщо повному повороту відповідає максимальна потужність, то вогонь відразу буде сильним, але це завжди зручно. Краще якщо при доведенні ручки до упору потужність буде мінімальною. А електрозапалювання натисканням ручки дозволяє відразу запалити вогонь потрібної сили.
Газ-контроль
Він припиняє подачу газу на конфорку, якщо вона з якоїсь причини не палає. З 2021 року всі нові газові плити і панелі, що встановлюються, повинні бути оснащені газ-контролем в обов'язковому порядку. Отже, пристроїв без цієї функції в магазинах не повинно бути. Якщо навіть якось вдасться купити панель без газ-контролю, газові служби відмовляться її підключати, тому краще перевірте наявність елемента.
Матеріал решітки
Є два варіанта:
- Сталеві ґрати недорогі, але легко деформуються при сильному навантаженні.
- Чавунні дорожче, ніж попередні, але виглядають солідніше та зручніше при готуванні. Не деформуються та надійно утримують будь-який посуд.
Вид та форма решітки
Решітка може закривати всю площу панелі або лише конфорки.
У першому випадку конструкція може бути цільною або роздільною, але в будь-якому випадку вона ускладнює зовнішній вигляд панелі. Зате у використанні такі ґрати зручніші. На них посуд стоїть стійкіше і не впаде, якщо змістити його убік.
Елементи, що закривають лише одну конфорку, виглядають легше. Але знімні варіанти їдять по панелі при переміщенні посуду, а незнімні сильно ускладнюють миття плити.
На що звернути увагу при виборі електричної панелі
Важливі характеристики для електричних панелей, зокрема індукційних.
Потужність
Чим потужніша панель загалом і кожна конфорка окремо, тим сильніший «вогонь» вона може створити. Стандартна газова конфорка видає теплову потужність 2-3 кВт. Щоб електрична гріла так само сильно, вона повинна мати не меншу потужність.
Але перед покупкою обов'язково перевірте електропроводку в будинку та виділену потужність. У багатьох (особливо старих) будинках на квартиру виділяється лише 3–7 кВт. Потужний пристрій може вимагати заміни вступного автомата, прокладання окремої лінії живлення, а також переукладання договору з енергозбутовою організацією.
Регулювання потужності
Регулювання потужності конфорок електричних плит може бути імпульсним або безперервним. У першому варіанті при зменшенні вогню коло все одно буде включатися на повну потужність, але імпульсами. Якщо дно посуду тонке, їжа пригорятиме. Безперервне регулювання потужності зручніше, але воно дорожчає вартість панелі.
Управління
Управління може бути механічним чи сенсорним. У першому випадку йдеться про традиційні поворотні перемикачі, а в другому — про кнопки, що реагують на торкання.
Перемикачі хороші тим, що ними зручно користуватися наосліп, можна швидко змінювати рівень нагріву. Сенсорне управління, яке використовується в більшості склокерамічних панелей, виграє за рахунок ефектного і сучасного зовнішнього вигляду. Хоча та сама зміна потужності з такою плитою займе у вас кілька секунд. Поворотні ручки можуть бути набагато зручнішими.
Таймер
Таймер збільшує зручність приготування: не потрібно засікати час, можна просто виставити його на панелі, та ще й окремо для кожної конфорки. Майте на увазі, що таймери на панелях бувають двох видів: одні наприкінці роботи просто подають звуковий сигнал, інші самі відключають потрібну конфорку. Другий варіант зручніший, але й дорожчий.
Розпізнавання наявності посуду
Ця функція не дозволяє включати порожню конфорку, що збільшує безпеку панелі. Деякі моделі можуть навіть розпізнавати розмір посуду та підлаштовувати під нього площу обігріву.
Індикатор залишкового тепла
Поверхня електричної панелі сильно нагрівається під час роботи. При цьому гаряча плита візуально не відрізняється від холодної. Це може призвести до опіку або пошкодження панелі через необережне потрапляння на неї води. Індикатор залишкового тепла, що горить, сигналізує про те, що пристрій ще не охолонув і поводитися з ним треба акуратно.
Яку варильну панель купити
Вибрали кілька варіантів під різні сценарії.
Щоб готувати страви в казані чи вок-сковороді
Посуд із круглим дном на зразок казанів і вок-сковородок можна використовувати тільки на газових панелях, оскільки вони зможуть забезпечити потрібну потужність. Електричні пристрої з такими ємностями будуть марно гріти повітря.
Щоб і коштувала недорого, і багато місця не займала
Двоконфорочні газові панелі — ідеальний бюджетний варіант. Вони компактні та дорога електрика не витрачають.
Якщо ж газу в будинку немає, то моделі зі сталі з ТЕНом найдешевші з електричних панелей. Зі скляною плитою може бути трохи дорожче.
Щоб була максимально безпечна для дорослих та дітей
Для цього сценарію підійде електрична індукційна панель: вона не нагрівається без установки посуду. Але власникам кардіостимуляторів краще віддати перевагу звичайній електричній з ТЕНом.
Щоб не залишитися без сніданку, якщо раптом скінчиться газ
Комбінована панель із газовими та електричними конфорками відмінно підходить для використання на дачі. Спустілі газовий балон не залишить вас і вашу сім'ю голодними. Кілька разів можна скористатися і електричними конфорками. Рахунок за електрику не надто збільшить, головне — не забути заправити балон до наступного приїзду.