Види мультиварок: звичайна мультиварка, скороварка та повільноварка
Фільми

Як вибрати мультиварку правильно — Лайфхакер

Визначтеся з типом мультиварки

Звичайна мультиварка, скороварка та повільноварка

Існує три основні види цих приладів. Один від одного вони відрізняються умовами та швидкістю приготування їжі.

  • Класичні мультиварки — Звичайний процес готування, як на плиті, при атмосферному тиску. За часом займає приблизно стільки ж.
  • Мультиварки-скороварки — Пристрої з герметичною кришкою, приготування в яких проходить під надлишковим тиском. За рахунок цього температура підвищується, а час приготування зменшується майже вдвічі.
  • Повільноварки — Протилежний попередньому девайс, де їжа, навпаки, нудиться при невисоких температурах кілька годин. Процес приготування схожий на приготування в російській печі. У результаті зберігаються корисні властивості продуктів, а страви виходять особливо ніжними.

Мультиварку-скороварку варто вибрати тільки якщо хочеться максимально скоротити час на готування. Повільноварка підійде тим, для кого важливіше користь їжі. Всім іншим краще зупинити вибір на звичайній мультиварці.

Що купити

Виберіть матеріал корпусу

Зліва — корпус із пластику, праворуч — із нержавіючої сталі

Мультиварки роблять із пластику або нержавіючої сталі. Однак на смак страв та можливості приладу матеріал корпусу не впливає. Відмінності тільки в дизайні та вазі – металева мультиварка виглядає красивіше, але її важче переміщати по кухні.

До того ж нержавіюча сталь дорожча, тому можна заощадити та купити прилад із пластиковим корпусом. Головне — не брати найдешевші моделі: мультиварка не повинна неприємно пахнути, а також рипіти при натисканні та відкриванні кришки.

Що купити

Уточніть тип нагріву

Розподіл тепла в індукційній мультиварці

Як нагрівальний елемент у мультиварках використовуються традиційні ТЕНи та більш сучасні індукційні котушки. Перший варіант найбільш поширений рахунок своєї простоти і доступності.

Мультиварка з функцією плити

Як правило, нагрівальний елемент встановлюється на дно приладу по центру чаші. Але в деяких моделях він може бути вмонтований у кришку та стінки для більш рівномірного запікання. Зустрічаються моделі з теплопровідною проставкою, яка переносить тепло від ТЕНу на рівень кришки, дозволяючи використовувати мультиварку як плиту та ставити на неї сковороду чи чайник.

Індукційні мультиварки працюють за тим самим принципом, що й плити: у них нагрівається лише чаша. За рахунок цього готування відбувається швидше, а електроенергії при цьому витрачається менше. Існують також моделі з додатковим ТЕНом у кришці для більш рівномірного приготування. Єдиний мінус індукційних приладів – вища ціна.

Що купити

Прикиньте потужність

Як можна здогадатися, потужніші мультиварки дозволяють готувати швидше. Однак багато в чому залежить від обсягу чаші. У невеликих приладах встановлюються нагрівачі на 400-500 Вт, у середніх — до 900 Вт, а в об'ємних — від 1 кВт і вище.

Якщо в двох розглянутих мультиварках однакові розміри чаші, краще зупинити вибір на тій моделі, що потужніше.

Що купити

Підберіть обсяг

Чаші з розміткою є практично у всіх мультиварках, вони спрощують процес приготування.

На ринку є мультиварки з ємністю чаші від 2 до 10 і навіть більше літрів. При виборі виходьте виключно зі своїх потреб. Оптимальними вважаються мультиварки на 5 л, але об'єм залежить від розмірів сім'ї:

  • 1–2 особи — 2-2,5 л;
  • 3–4 особи — 3-5 л;
  • більше 5 осіб — Від 6 л і вище.

Не забувайте, що виробники часто вказують повну ємність чаші, тоді як робочий об'єм завжди буде меншим приблизно на 0,5-1 л.

Що купити

Виберіть матеріал чаші

Зліва — сталева чаша, праворуч — алюмінієва

Ключовий елемент мультиварки може бути з алюмінію чи нержавіючої сталі. Останні тонше нагріваються довше і не так рівномірно. Тому краще вибирати чаші, виготовлені з алюмінієвого сплаву.

Зверніть увагу на наявність ручок. Для компактності корпусу багато виробників роблять чаші без цих деталей і додають до мультиварки спеціальні щипці. Діставати ними гарячий посуд з готовою стравою — то ще задоволення, так що по можливості вибирайте модель з ручками.

Уточніть тип покриття

Зліва – чаша з тефлоновим покриттям, праворуч – з керамічним

Усередині чаші є спеціальний антипригарний шар, завдяки якому їжа не прилипає до стін та дна. Покриття буває тефлоновим та керамічним. Перше – досить ефективно, але дуже легко ушкоджується навіть комплектною пластиковою лопаткою. Тому краще використати силіконову.

Більш дорогі чаші з керамічним покриттям міцніші і не так дряпаються, але бояться ударів, сколів та високих температур. Крім того, їх не можна мити в посудомийній машині.

Також існують мультиварки з екочашами, на яких взагалі немає жодного покриття. Такий посуд повністю нешкідливий і не боїться подряпин, але їжа в ньому сильніше пригорає, а стінки і дно складніше відмити.

Що купити

Огляньте кришку

На зручність використання мультиварки впливає кришка. Вона повинна мати міцний шарнір, легко відкриватися однією рукою та підніматися мінімум на 90 градусів. Корисною опцією є оглядове вікно, завдяки якому візуально можна контролювати процес приготування, не відкриваючи мультиварку.

Ущільнювач за контуром повинен бути м'яким і добре прилягати до корпусу. Якщо внутрішня частина кришки з клапаном для пари незнімна, відмивати її від жиру та бруду буде дуже складно. Тому краще вибрати розбірну конструкцію.

Оцініть панель керування

Кнопковий та сенсорний варіанти управління

В ідеалі панель керування мультиваркою має розташовуватися зверху або трохи під нахилом. Якщо кнопки будуть збоку, доведеться постійно присідати або нахилятися, щоб переключити програму або переглянути час на таймері.

Обходьте стороною моделі з тьмяним дисплеєм та заплутаним меню. Екран має бути добре читаним та виводити максимум інформації. Від сенсорних кнопок краще відмовитися і зробити вибір на користь звичайних — вони не заїдають, і легко натискати навіть брудними руками.

Що купити

Перевірте режими та функції

Вибір програми та налаштувань

Мультиварки мають різну кількість режимів. Зазвичай — 7-10, хоча зустрічаються моделі на 20 і навіть 50 програм. Гнатися за кількістю не варто, оскільки основні варіанти на кшталт плову, каш, гасіння та варіння на пару є скрізь. Режими випічки, фритюру, джему та йогурту хороші, але лише в тому випадку, якщо ви ними користуватиметеся.

Крім автоматичних програм, є також режим «Мультиповар», при якому можна самостійно задати час і температуру готування. Ця функція корисна для експериментів і стане в нагоді тим, хто хоче готувати за своїми рецептами. Ручний режим не у всіх мультиварках, тому уточніть його наявність перед покупкою.

З додаткових функцій корисна відстрочка старту, що дозволяє закласти продукти вранці та отримати готову вечерю після повернення додому. Для компотів та інших холодних страв знадобиться відключення автоматичного підігріву.

У розвинених моделях є віддалене керування зі смартфона, що дозволяє запустити приготування, поки ви на роботі, або відключити мультиварку, не встаючи з дивана. Необхідність функції під питанням, оскільки продукти все одно потрібно закладати вручну, а відстрочений запуск легко налаштувати за допомогою таймера.

Що купити

Цей матеріал вперше було опубліковано у вересні 2019 року. У вересні 2024 року ми оновили текст.

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.