Як вибрати холодильник: двері, що переважуються
Фільми

Як вибрати хороший холодильник без порад консультанта — Лайфхакер

Зі всієї кухонної техніки саме холодильником ми користуємося найчастіше. І якщо він вам у чомусь незручний, то ні видатний дизайн, ні багатий набір функцій не компенсують подразнення, що накопичується. Вибирайте холодильник під свої потреби та уподобання. А ми розповімо, на що звернути увагу, щоб він був зручним.

Врахуйте габарити

Перед покупкою визначтеся з місцем для майбутнього холодильника — від цього залежить тип моделі. Виміряйте п'ятачок доступного простору за допомогою рулетки. Запишіть довжину, ширину та висоту. Переконайтеся, що вистачить місця для відкриття дверей, перевірте, чи є поруч розетка.

Зупинимося на деяких параметрах докладніше.

Висота

Високі холодильники економлять площу кухні: при тих же ширині та глибині в них вміщується більше продуктів, ніж низькі. Однак людині маленького зросту дістати щось із глибини верхньої полиці буде непросто навіть на рівні 180-200 см.

Перевірте, чи не обмежує висота доступ до продуктів на верхніх полицях будь-кого з дорослих членів сім'ї.

Двері, що переважуються

Зображення: Liebherr

Більшість холодильників за замовчуванням відкривається праворуч. Ось тільки дизайни у ​​кухонь бувають різні. І може виявитися так, що холодильник відкриватиметься в протилежний від плити та раковини бік. Прийде обходити дверцята, це може бути незручно і діяти на нерви.

Можливість переважити двері виправить ситуацію, А ще знадобиться, якщо задумаєте зробити перестановку.

Зустрічаються моделі, у яких дверцята можна переважити, тільки звернувшись до сервісного центру, тому що потрібен спеціальний інструмент. Уточніть цей момент перед покупкою.

Визначтеся з виглядом та компонуванням

Холодильники бувають одно-, дво- та багатокамерними. Перші складаються лише з холодильної камери. Іноді всередині, за тими самими дверима, є невелика морозильна полиця. Висота однокамерного холодильника, зазвичай, трохи більше 150 див, ширина і глибина — до 60 див.

Найбільший попит мають двокамерні моделі. Вони мають незалежні один від одного холодильну та морозильну камери. Перша призначена для зберігання продуктів при температурі 5-8 ° С, друга — для заморожування.

Потужність морозилки позначається сніжинками. Одна сніжинка: температура близько -6 ° С, продукти можна зберігати тиждень. Дві сніжинки: температура -12 ° С, їжа спокійно пролягає місяць. Три сніжинки і більше говорять про те, що в морозилці -18 ° С і продукти можуть зберігатися там до року.

Двокамерні холодильники бувають:

  1. З верхньою морозильною камерою (Топ). Їх глибина та ширина – 60 × 60 см, висота – від 1,5 до 2,5 м. Мають містке холодильне відділення та доступні за ціною. З недоліків — маленька морозилка та застарілий дизайн.
  2. З нижньою морозильною камерою («Комбі»). Габарити приблизно ті самі. Відрізняються великою морозилкою і тим, що їжа в холодильнику на рівні очей. Мінуси: преміальні моделі коштують дорого, навантажені їжею ящики морозилки важко висувати, пластик часто ламається.
  3. French Door (Французькі двері). Такі моделі передбачають широку (від 70 см) морозилку внизу та двостулкову холодильну камеру зверху. Хороші тим, що і холодильне, і морозильне відділення мають достатній об'єм, а продукти зручно групувати на всі боки і відкривати тільки одну дверцята.
  4. Side-by-Side (Американська модель). Холодильна та морозильна камери розташовані пліч-о-пліч. Ширина таких холодильників може сягати 120 див. По висоті і глибині вони, зазвичай, такі самі, як «топ» і «комбі». До плюсів відносяться великий обсяг та можливість оцінити вміст холодильника та морозилки одним поглядом. З мінусів — висока ціна і багато місця на кухні.
French Door та Side-by-Side. Зображення: Midea

Багатокамерні (три відділення та більше) холодильники можуть мати різне компонування. Особливістю таких моделей є наявність зони свіжості. Там підтримується температура близько 0 ° С і певна вологість – вода не замерзає, клітинна структура продуктів не порушується.

Зображення: Snaige

У зоні свіжості відбувається максимальне уповільнення біологічних процесів, можливе без заморожування. Це дозволяє овочам та зелені довго не в'янути, а свіжому м'ясу та рибі залишатися охолодженими.

Підберіть тип керування

Всі сучасні холодильники мають електромеханічне (без точного регулювання) або електронне керування. Останнє передбачає наявність панелі з цифровим дисплеєм і дозволяє виставляти температуру до градуса, контролювати енергоспоживання та задавати спеціальні програми, наприклад, «Відпустка» або «Суперзаморозка».

Деякі моделі підключаються до Wi-Fi — можна керувати ними віддалено за допомогою гаджетів або навіть дивитися через всередині камеру.

Виберіть оптимальний об'єм холодильної та морозильної камер

Обсяг буває загальним та корисним. Під першим розуміється весь простір, разом із полицями та ящиками. Корисний обсяг розраховується, виходячи з кількості продуктів, які холодильник може вмістити.

Щоб обчислити мінімальний корисний обсяг, застосовують таку формулу:

120 л на 1 особу + по 60 л на кожного члена сім'ї.

Тобто якщо ви живете втрьох, потрібен холодильник з об'ємом від 240 л. Але важливо враховувати харчові звички сім'ї. Наприклад, якщо ви готуєте про запас і холодильник забитий напівфабрикатами, то краще взяти модель з більшим об'ємом. Орієнтуйтесь на такі цифри:

  • однокамерний (до 100 л) — підійде для дачі чи офісу та найнеобхідніших продуктів чи напоїв;
  • із верхньою морозильною камерою (до 200 л) — Варіант для невеликої квартири або заміського будинку;
  • із нижньою морозильною камерою (до 300 л) — Оптимальний вибір для сім'ї з трьох-чотирьох осіб, яка не робить заготівлі їжі про запас;
  • багатокамерний (до 500 л) — для великої квартири та сім'ї від чотирьох осіб;
  • French Door (до 600 л) — для великої родини та квартири з просторою кухнею;
  • Side-by-Side (до 700 л) — Для великої родини та квартири з дуже просторою кухнею.

Виберіть тип розморожування

Зображення: Samsung

Радянські холодильники розморожувалися вручну: відключив від розетки, зібрав воду, помив і знову користуйся. Сучасні моделі обладнані автоматичними системами. Ось чим вони відрізняються:

  1. Крапельна система. Волога збирається на задній стінці холодильника в спеціальний піддон і рахунок тепла компресора випаровується. Згодом на стінках камер утворюється льоду, тому холодильник хоча б раз на півроку потрібно розморожувати та мити. Продукти у такій камері не завітрюються, але температура у холодильному відсіку може розподілятися нерівномірно.
  2. Система No Frost. Заснована на циркуляції повітря у камерах. Охолоджуючий елемент розміщений у спеціальному відсіку, де конденсується та випаровується волога. Іній на стінах камер не утворюється, так що регулярне розморожування не потрібне. Але мити холодильник хоча б раз на рік потрібно. Недолік технології в тому, що постійна циркуляція сухого повітря витягує вологу з продуктів, вони завітрюються. Щоб уникнути цього, їжу можна зберігати у вакуумних пакетах.
  3. Low Frost — аналог No Frost без вентилятора та зі збільшеною площею випарника, розташованого за стінками камери. У такому холодильнику продукти завітрюються менше, на недовгий термін можна класти без упаковки. Але ефективність у морозильника гірша: швидко заморозити великий обсяг продуктів не зможе. Крім того, на стінках камери з часом намерзає інею.

Напис Full No Frost означає, що системою «Без інею» обладнано обидві камери. Цей варіант вважається найбільш досконалим, але не варто забувати про його мінуси. Через вентилятор скорочується корисний обсяг холодильної камери, створюється додатковий шум, а продукти можуть завітритися, тому їх краще зберігати у контейнерах чи пакетах.

Врахуйте кліматичний клас

Залежно від умов експлуатації виділяють чотири кліматичні класи:

  1. N — Експлуатація при температурі від +16 °С до +32 °С. Підходить для більшості квартир та будинків.
  2. SN — Експлуатація при температурі від +10 °С до +32 °С. Якщо холодильник стоятиме в приміщенні, що погано опалюється, наприклад у підвалі або на веранді.
  3. ST — Експлуатація при температурі від +18 °С до +38 °С. Підходить для регіонів, де дуже жарко.
  4. Т — Експлуатація при температурі від +18 °С до +43 °С. Для тих, хто живе в дуже спекотному кліматі, або якщо холодильник буде стояти в невеликому приміщенні під прямим сонячним промінням.

90% покупців не звертають уваги на цей параметр та за замовчуванням обирають холодильники класу N або SN. Але є важливий аспект.

Якщо холодильник зламається та експертиза покаже, що умови експлуатації не відповідали кліматичному класу, гарантія виробника не спрацює.

Дізнайтеся тип та кількість компресорів

Виділяють абсорбційну, термоелектричну та компресорну системи охолодження. Перші дві хоч і безшумні, але не дуже популярні у вітчизняних покупців, оскільки споживають багато енергії та мають низку інших недоліків.

Більшість побутових холодильників оснащені одним компресором, що працює одночасно на холодильну та морозильну камери. Їх не можна відключати окремо, але в сучасних моделях є опція «Відпустка»: при морозилці, що працює, холодильне відділення переходить в економічний режим.

У двокомпресорних моделях холодильне відділення та морозилка повністю автономні та мають свій температурний режим. Двома компресорами, як правило, оснащуються двокамерні холодильники преміум-класу та Side-by-Side.

Компресори бувають лінійними (включився/вимкнувся) та інверторними. Останні завдяки спеціальному перетворювачі струму працюють постійно, але з різною потужністю. Інверторні компресори менше шумлять і повільніше зношуються, а також дозволяють заощаджувати електроенергію. Їхнім мінусом є сприйнятливість до перепадів напруги.

Ще інверторні холодильники коштують дорожче за звичайні.

Врахуйте рівень шуму

Зверніть увагу на цей параметр, якщо плануєте поставити холодильник у квартирі-студії або кухні, поєднаній із вітальнею. Різні моделі шумлять від 30 до 50 дБ. І якщо перше значення приблизно відповідає шепоту і спати не завадить, то друге порівняно з гучною розмовою.

Рекомендований рівень шуму холодильника — 40 дБ.

Інверторні компресори працюють тихо, але в сучасних холодильниках компресор не завжди є найгучнішою деталлю. Якщо вам важлива тиша, дивіться саме рівень шуму холодильника, а чи не на тип компресора.

Уточніть клас енергоспоживання

Чим вищий клас енергоспоживання, тим економічніший холодильник і тим менше він витрачає електроенергії. Так, холодильник із класом А+++ вимагатиме приблизно вдвічі менше електрики, ніж модель класу А.

Але клас енергоспоживання не дає відповіді на питання, скільки саме енергії з'їдатиме холодильник на рік чи місяць. Щоб це з'ясувати, потрібно подивитися на інше значення у техпаспорті: енергоспоживання кВт·год/рік. Це число потрібно помножити на вартість одного кВт·год у вашому регіоні. Так ви дізнаєтеся, яку суму обійдеться використання конкретної моделі.

Ми порівняли два бюджетні холодильники з об'ємом близько 250 л і класами А+++ та А. Перший витрачає 122 кВт∙год на рік, другий — 315 кВт∙год на рік. Економія становить 193 кВт∙год, що з московському тарифі в 6,5 рубля за кВт∙год одно 1 255 рублів на рік.

Ось тільки холодильники класу А+++ коштують набагато дорожче за моделі класу А. За рахунок економії енергії різниця окупиться тільки через багато років.

У середньому холодильники витрачають електрики не більше ніж на 1,5–3 тисячі рублів на рік. Якщо різниця у ціні між моделями різних класів енергоспоживання становить понад 10 тисяч рублів, то сенсу в такій економії небагато.

Вивчіть додаткові опції

Зображення: Liebherr

Виробники часто пропонують безліч опцій, покликаних привернути увагу до холодильника. Часом маркетингу у цих технологіях більше, ніж реального ефекту. З іншого боку, повністю відкидати їх не варто – розповімо про важливі та корисні доповнення.

Система контролю вологості

Дозволяє підібрати оптимальний режим роботи та продовжити термін зберігання продуктів. При високій вологості слід зберігати моркву, баклажани, бобові, огірки, перець. При низькій – більшість м'яких фруктів: персики, сливи, манго.

Налаштування режимів

Зазвичай можна зустріти три додаткові програми:

  • «Відпустка». У деяких моделях в цьому режимі холодильна камера повністю вимикається, а морозильна камера продовжує працювати. В інших холодильна камера працює в енергозберігаючому режимі, розрахованому на рідкісне відчинення дверцят.
  • «Суперзаморожування». Знижує температуру в морозильній камері до -24-28 °C, а іноді і до -40 °C. Режим потрібен, коли в морозильник миттєво закладається велика кількість продуктів. «Суперзаморозка» допомагає швидко їх охолодити та запобігти підвищенню температури в камері. У деяких моделях режим вмикається та вимикається автоматично залежно від температури.
  • «Суперохолодження». У цьому режимі температура знижується до +2 °C. Це допомагає компенсувати нагрівання камери, наприклад від каструлі теплого супу.

Блокування від дітей

Моделі з кнопковим керуванням на передній панелі іноді забезпечуються захистом від дітей – при натисканні певної комбінації кнопок панель блокується.

Винна шафа

Відсіки, у яких можна зберігати вино, трапляються й у стандартних моделях. Але повноцінні винні шафи бувають лише у холодильниках Side-by-Side та French Door.

Якщо ви любите вино і хотіли б тримати вдома невелику колекцію улюблених сортів, холодильник із винною шафою може виявитися непоганим придбанням.

Автоматичний льодогенератор

Зображення: Samsung

Може насипати у піднесену склянку кілька кубиків льоду. Є тільки в дорогих холодильниках — це великі моделі типу Side-by-Side або French Door.

Якщо ви часто додаєте лід у напої, опція може бути зайвою.

Система подачі холодної води

У відносно недорогих моделях реалізована так: у спеціальний резервуар у дверцятах вручну заливається вода та перманентно охолоджується.

У преміум-моделях подача води здійснюється прямо із водопроводу. Звичайно, з тим самим успіхом можна просто дістати пляшку з холодильника і налити собі повну склянку. Але наповнити його, піднісши до хромованого крана на стінці холодильника, набагато ефектніше.

Антибактеріальне покриття

Стінки камери покриваються іонами срібла, які перешкоджають розмноженню мікробів. Це дозволяє рідше мити холодильник.

Зверніть увагу на деталі

Отже, ви визначилися з базовими характеристиками та приємними опціями. Ось на що варто звернути увагу:

  1. Тип освітлення усередині холодильної камери. Практично, якщо лампочки галогенні та розташовані не на задній стінці, а з боків. Так ви завжди роздивитеся вміст холодильника, навіть якщо полиці щільно заставлені їжею.
  2. Матеріал полиць. Скляні найпрактичніші: вони міцні, легко миються, не перешкоджають огляду. Також зручно, якщо є полиці, що згинаються, або холодильна камера влаштована за принципом конструктора. Змінюючи розташування деталей, можна легко розмістити всередині навіть габаритний посуд.
  3. Наявність ручки на дверцятах. Якщо холодильник стоїть у проході, ви за неї чіплятиметеся.
  4. Еластичність ущільнювачів на дверцятах. Якщо гума огрубіла, дверцята прилягатимуть нещільно.
  5. Наявність коліс. Хоча б двох: це значно спрощує транспортування.
  6. Наявність подряпин на корпусі. Будь-які вади — привід взяти екземпляр зі складу чи вимагати знижки.

Виберіть відповідну модель

Підібрали низку хороших моделей, які встигли зарекомендувати себе серед покупців.

Недорогі холодильники — До 40 000 рублів:

Середньобюджетні холодильники — До 80 000 рублів:

Холодильники преміум-сегменту — Від 80 000 рублів:

Цей матеріал вперше було опубліковано у січні 2021 року. У вересні 2024 року ми оновили текст.

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.