Перше включення холодильника – важливий етап. Він включає розпаковування та очищення.
Повністю видаліть всі елементи упаковки, чи це шматки пінопласту, скотч або інші фіксуючі деталі. Це необхідно, щоб нічого не заважало нормальної циркуляції повітря всередині холодильника.
Огляньте задню стінку та компресор щодо сторонніх предметів, які могли залишитися після транспортування.
Нові холодильники часто мають специфічний запах пластику та гуми. Щоб ці сторонні «аромати» вивітрилися, ретельно вимийте внутрішній простір із використанням спеціальних миючих засобів. Так ви освіжите повітря всередині та підготуєте техніку до подальшої експлуатації.
Перед включенням нового холодильника необхідно знайти для нього потрібне місце.
Ідеальна локація — рівна, горизонтальна поверхня в кухні, що добре провітрюється. Не розміщуйте прилад у безпосередній близькості до джерел тепла, таких як плита, духовка, батареї. Висока температура заважатиме нормальному охолодженню конденсатора (великої деталі із трубками у задній частині холодильника).
Не рекомендується ставити техніку у закриті ніші чи шафи. Необхідно забезпечити вільний простір навколо ― як мінімум 10-15 см з кожного боку, щоб створити належну вентиляцію та відведення тепла, що виділяється компресором та конденсатором.
Ставте холодильник із нахилом назад на 1-2 градуси. Під власною вагою дверцята щільніше притискатимуться до камери, зберігаючи температуру.
Холодильник споживає трохи енергії (близько 0,5 кВт/год.), тому окрема лінія йому не потрібна. Але зробити її все ж таки є сенс: тоді ви зможете знеструмити весь будинок, залишивши працюючим тільки холодильник.
Крім того, розетку для холодильника зазвичай розташовують унизу. Майте на увазі, що у цих приладів зазвичай дуже короткий шнур і дотягнути його, наприклад, до розеток фартуха кухні не вийде.
Тут важливо дотриматись певної послідовності дій. Ознайомтеся з інструкцією з експлуатації, яка допоможе вам правильно налаштувати та запустити прилад.
Не поспішайте одразу підключати холодильник до електромережі. Після транспортування краще почекати хоча б пару годин, щоб олія та холодоагент зайняли своє правильне положення у системі. Однак, ви можете увімкнути холодильник відразу, якщо вам потрібно його перевірити для приймання.
У перші хвилини роботи техніка може видавати різні звуки: булькання, потріскування або навіть протяжні стогін.
Також не лякайтеся, якщо відразу після включення помітите, що всередині камери ще не досить холодно. Компресору потрібен час, щоб повністю охолодити внутрішній простір. Поступово температура буде знижуватися, доки досягне оптимальних значень.
Передусім переконайтеся, що стінки камери та інші компоненти та деталі пристрою сухі та чисті. Після миття ретельно витирайте всі поверхні, особливо ділянки, де могла накопичуватися вода. Це допоможе запобігти появі льоду та забезпечить ефективну роботу холодильника.
Далі слід почекати близько години, перш ніж вмикати холодильник у мережу. Компресор повинен адаптуватися до навколишніх умов та розпочати роботу без перевантажень.
Після розморожування температура камери встановиться не відразу. Час варіюється і залежить, перш за все, від розміру та моделі холодильника. Чим більший обсяг, тим більше часу буде потрібно для охолодження. Невеликі холодильники набирають робочу температуру за 2-4 години, місткі моделі можуть витратити на це 6-8 годин.
Велику роль відіграє і навколишня температура. Якщо на кухні спекотно, то техніці потрібно більше часу для досягнення необхідного температурного режиму. Крім того, на швидкість охолодження впливає і кількість продуктів, які поміщають на полиці відразу після розморожування та включення до мережі. Чим більше, тим довше триває процес стабілізації температури.
У середньому можна орієнтуватися на 4-6 годин для повного набору робочої температури після розморожування. Важливо дати холодильнику достатньо часу і не відчиняти двері дуже часто, щоб не втрачати накопичений холод.
Обов'язково дотримуйтесь правил, описаних в інструкції з експлуатації.
Там буде вказано рекомендовані температурні діапазони для холодильної та морозильної камер. Як правило, оптимальна температура в першому відділенні становить 3-5 °C, а в морозильному — близько -18 °C.
Почніть із встановлення середніх значень температур, а потім за потреби налаштуйте їх точніше. Зважайте на те, що різні зони всередині холодильника можуть мати різні температури. Як правило, нижні полиці холодніші за верхні, а дверні відсіки тепліші від основного простору. При розміщенні товарів орієнтуйтеся на ці особливості.
Пам'ятайте, що часте відчинення дверей, висока температура в приміщенні, завантаження теплих продуктів впливають на температурний режим у камерах.
При першому включенні нового холодильника і після його розморожування потрібно дотримуватись певних правил. Вони допоможуть забезпечити ефективну і безпечну роботу пристрою та зберегти свіжість продуктів, що зберігаються.
Читайте також: