Як працює подрібнювач відходів, і з чим він може впоратися
Техніка

Як працює подрібнювач відходів, і з чим він може впоратися

«Офіційна» назва приладу — диспоузер. Він має форму циліндра та встановлюється під злив миття. Головна функція диспоузера – переробка, подрібнення органічних відходів у домашніх умовах. Вони змиваються в каналізацію, за рахунок чого господарі позбавляються необхідності виносити сміття.

Диспоузер допомагає підтримувати чистоту та порядок на кухні, запобігає появі неприємних запахів та скупчення сміття.

Диспоузери бувають механічними та електричними.

Механічні або гідравлічні подрібнювачі оснащені різальними ножами. Ці прилади працюють автономно і не потребують підключення до електрики. Ножі розташовуються далеко від зливного отвору і рухаються струменем води. За рахунок цього забезпечується безпека експлуатації такого пристрою – ризик отримати травму мінімальний.

Механічні диспоузери досить сильні. За цим параметром деякі моделі перевершують навіть електричні прилади. Ще один плюс гідравлічних подрібнювачів у тому, що вони практично не видають шуму. Однак працювати вони можуть тільки якщо з крана ллється вода.

Механічні подрібнювачі найбільше підходять для заміських будинків, де немає чітко організованого централізованого вивезення сміття.

Електричний диспоузер складається з корпусу та розбірної горловини. До неї приєднують каналізацію.

У корпусі знаходиться електромотор та камера. У ній ― обертовий диск із рухомими «кулочками» та статична стінка-терка. Саме тут відбувається подрібнення відходів. У комплект до деяких моделей додатково входять бризкозагороджувач, зливна заглушка, штовхач. Останній можна придбати окремо.

Електричний подрібнювач працює за рахунок електродвигуна. Він не має ножів, а відходи переробляються шляхом дроблення.

В електродиспоузер перемелювання відходів відбувається на двох рівнях. Спочатку залишки їжі разом із водою зливаються в камеру та потрапляють на диск. Великі шматочки і кісточки «ламаються» більш дрібні.

Під дією відцентрової сили вони прямують на стінку-терку, де переробляються до кашки. Ця фракція легко проходить у каналізацію, але не накопичується і не утворює засмічення.

У деяких просунутих моделях є ще один ступінь подрібнення ― додатковий диск, що обертається. Він, мов ножиці, розрізає волокнисті відходи. Для роботи пристрою вода потрібна обов'язково — вона охолоджує мотор, запобігаючи його перегріву і, відповідно, виходу з ладу.

Господиня цікавить не тільки, як працює подрібнювач харчових відходів для раковини. Найчастіше питання: а з чим впорається механізм?

Прилад може обробити:

  • макарони, крупи, хлібобулочні вироби;
  • рибні та курячі кістки;
  • яєчну шкаралупу;
  • зелень;
  • овочеві очищення, залишки фруктів;
  • кавунові та динні кісточки;
  • кісточки вишні, граната, черешні;
  • горіхову шкаралупу, лушпиння від насіння.

Диспоузер справляється з панцирем креветок, кавовим макухою, паперовими серветками, чайними пакетиками без нитки та металевої скоби.

Що не можна подрібнювати

Під час експлуатації слід стежити, щоб у диспоузер не потрапили предмети та продукти, на які він не розрахований:

  • продукти з прожилками (наприклад, м'ясо);
  • бананова шкірка;
  • ПВХ, металеві предмети, гума — все це може міститися в харчовій упаковці;
  • волосся ― може намотатися на двигун і зупинити його.

Не можна допускати, щоб у систему пристрою потрапляли будь-які нехарчові відходи, які не розчиняються у воді:

  • кришки від пляшок;
  • серветки з віскози;
  • поліетиленові пакети;
  • шпажки та зубочистки;
  • фольга;
  • губка для миття посуду;
  • нитки;
  • скло.

Пристрій не впорається з великими персиковими та абрикосовими кісточками, плівкою сирого кальмара, фісташками, великою кількістю лушпиння цибулі та часнику, а також риб'ячої луски.

Неприємні наслідки

Якщо ви знаєте все про подрібнювач відходів для раковини ― як працює і з якими відходами справляється, ― але продовжуєте «годувати» його забороненою, будьте готові до поломок.

Одна з найчастіших проблем неправильної експлуатації — засмічення в сифоні. Це відбувається не тільки через попадання до нього небажаних предметів. Засор може виникнути через те, що ви рано вимикаєте воду ― пристрій не встигає самоочиститись.

Не видаляйте засмічення у диспоузері їдкими засобами! Для цього є спеціальні склади та таблетки.

Поширена причина поломки кулачків — металеві предмети та кістки. Самостійно замінити зіпсовану деталь складно, тому доведеться йти до сервісного центру.

Мотузки, волосся, нитки — ворог диспоузера. Волокна намотуються на вал, через що ламається сальник робочої камери. Це призводить до порушення герметичності камери, де знаходиться двигун. Вода, потрапляючи всередину, викликає корозію та ушкоджує електронні компоненти. Найчастіше відновити прилад не вийде.

Багато хто знає, як працює диспоузер, але не завжди дотримуються правил експлуатації — а це обов'язково! Подрібнювач буде справно виконувати функції, якщо ви підете алгоритму:

  1. Відкрийте кран із холодною водою, встановіть повний напір.
  2. Увімкніть диспоузер.
  3. Закладіть у робочу камеру відходи.
  4. Дочекайтеся, коли вони повністю подрібнені. Деякі пристрої видають звук, що сигналізує про завершення процесу. Як правило, цикл триває трохи більше 2-3 хвилин.
  5. Вимкніть пристрій.
  6. Через 15-30 сік. вимкніть воду ― цього часу вистачить, щоб маса гарантовано скла у каналізацію.

Диспоузер під раковиною – гарне рішення для сучасної кухні. Він значно спрощує збирання та робить процес утилізації харчових відходів максимально зручним.

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.