Спочатку про те, як взагалі регулюється температура. Холодильники бувають з механічним та електронним керуванням.
Механічний регулятор ― це диск чи коліщатко. Як правило, він знаходиться всередині холодильної камери на верхній панелі або внизу.
Електронне керування ― це цифрове табло. В одних моделей воно вбудоване в дверцята, в інших розміщується вгорі панелі.
Щоб встановити необхідний рівень, потрібно просто повернути коліщатко або диск: за годинниковою стрілкою – щоб додати холоду, проти годинникової – щоб зменшити його. На коліщатку є цифри, але вони не показують температури в градусах Цельсія. Зазвичай шкала складається з семи ступенів, де 1 — мінімальна продуктивність (вища температура), а 7 — максимальна.
Рекомендоване налаштування — позиція 3. Краще уникати рівнів 5-7, щоб не створювати велике навантаження на компресор.
Зміна температури здійснюється шляхом натискання клавіш-кнопок. За допомогою їх можна змінити режим роботи за шкалою від +2°C до +8°C. Один клік, як правило, це +1°C.
Дійте за алгоритмом:
- Знайдіть кнопку або сенсорну панель, щоб настроїти температуру. Зазвичай вона позначена символом сніжинки чи термометра.
- Натискайте кнопку збільшення або зменшення температури, доки не встановіть потрібне значення. Пам'ятайте, що температура регулюється окремо для холодильної та морозильної камер.
- Зачекайте, доки на дисплеї не відобразиться нове значення температури. Зазвичай це триває кілька хвилин.
Як встановити температуру у двокамерному холодильнику? Рекомендована температура для холодильного відсіку від 2°C до 8°C, а для морозильного від -18°C до -24°C.
Розглянемо особливості регулювання температурного режиму в найпопулярніших моделях.
Атлант з механічним керуванням
Для налаштування є поворотний регулятор. Повертайте його та встановіть на потрібну позицію: 0 ― компресор вимкнений, 1 ― найвища температура, 7 ― найхолодніший режим.
Самсунг
Це моделі з електронним керуванням, що дозволяє задати температуру окремо для холодильної камери та морозильника.
Дотримуйтесь інструкцій:
- Натисніть Fridge.
- Для холодильного відсіку виберіть діапазон від +1°C до +7°C.
- Для морозильного від -14°C до -25°C.
Хайєр
Для налаштування температури потрібно:
- кілька разів натиснути кнопку А1 на дисплеї;
- дочекатися появи символу;
- натиснути на А2 і виставити градуси: одне натискання – зміна температури на 1 градус. Індикатори B і D при цьому блимають.
Значення температури зберігається автоматично після того, як припинити тиск на А2.
Як виставити температуру в холодильниках Індезит і Бірюса? Тут все просто ― повертати ручку-регулятор: позиція 1 ― тепле повітря, позиція 5 ― найсильніший мороз.
Підтримка оптимальної температури в холодильнику — запорука свіжості та безпеки продуктів. Але як зрозуміти, якщо щось пішло не так?
Перший тривожний дзвіночок продукти почали псуватися занадто швидко. Якщо молоко кисне раніше за визначений термін, значить, в холодильнику занадто тепло. Якщо ви бачите, що охолоджене м'ясо вкрилося інеєм або крижаною кіркою, швидше за все, в камері дуже холодно.
Неправильна температура може стати причиною утворення конденсату усередині холодильника. Це якраз і свідчить про невідповідність встановлених значень температурним параметрам.
Чому важливо реагувати на будь-які відхилення? Недотримання рекомендованих температурних режимів як зіпсує продукти, а й негативно позначиться працездатності самого холодильника. Якщо ви вчасно не відрегулюєте температуру, техніка може вийти зі стоячи, що призведе до витрат на ремонт.
У санітарних нормах та правилах (СанПіН) прописані умови зберігання різних продуктів. У тому числі вказано оптимальний температурний режим. І це потрібно враховувати, перш ніж заповнювати полиці холодильника.
- Фрукти — 5-8 °C.
- Овочі – 4-7 °C.
- Хлібобулочні вироби — 5-6 °C.
- Кондитерські вироби — 1-3 °C.
- Сир ― 0-4 °C.
- Молочна продукція — 4 °C.
- Готові страви, яйця – 2-5 °C.
- Охолоджене м'ясо – 1-3 °C.
- Охолоджені риба та морепродукти — 0-2 °C.
- Заморожені риба та морепродукти -18 °C.
Важливо не тільки знати, як встановити температуру в холодильнику, але і як зберегти оптимальні умови. Дотримуйтесь правил:
- Щільно закривайте дверцята і не тримайте її відкритими довго. Кожне відкривання впускає тепло, що порушує температурний режим і змушує систему охолодження працювати в посиленому режимі.
- Не завантажуйте камеру гарячими та теплими стравами. Різкий перепад температур негативно впливає на техніку. Через гарячий посуд підвищується температура, іноді утворюється конденсат або навіть льоду. Тарілки, каструлі, контейнери повинні спочатку охолонути!
- Регулярно розморожуйте та мийте холодильник. Навіть моделям з No Frost потрібне профілактичне чищення. Її проводять щорічно. «Кропельні» холодильники розморожують раз на півроку. Догляд = підтримка правильно циркуляції повітря та ефективності роботи.
Якщо ви будете дотримуватися інструкцій з налаштування температури в холодильнику, то продукти довго залишатимуться свіжими, а техніка не вийде з ладу раніше терміну.
Читайте також: