Як настроїти температуру в холодильнику
Техніка

Як настроїти температуру в холодильнику

Спочатку про те, як взагалі регулюється температура. Холодильники бувають з механічним та електронним керуванням.

Механічний регулятор ― це диск чи коліщатко. Як правило, він знаходиться всередині холодильної камери на верхній панелі або внизу.

Електронне керування ― це цифрове табло. В одних моделей воно вбудоване в дверцята, в інших розміщується вгорі панелі.

Щоб встановити необхідний рівень, потрібно просто повернути коліщатко або диск: за годинниковою стрілкою – щоб додати холоду, проти годинникової – щоб зменшити його. На коліщатку є цифри, але вони не показують температури в градусах Цельсія. Зазвичай шкала складається з семи ступенів, де 1 — мінімальна продуктивність (вища температура), а 7 — максимальна.

Рекомендоване налаштування — позиція 3. Краще уникати рівнів 5-7, щоб не створювати велике навантаження на компресор.

Зміна температури здійснюється шляхом натискання клавіш-кнопок. За допомогою їх можна змінити режим роботи за шкалою від +2°C до +8°C. Один клік, як правило, це +1°C.

Дійте за алгоритмом:

  1. Знайдіть кнопку або сенсорну панель, щоб настроїти температуру. Зазвичай вона позначена символом сніжинки чи термометра.
  2. Натискайте кнопку збільшення або зменшення температури, доки не встановіть потрібне значення. Пам'ятайте, що температура регулюється окремо для холодильної та морозильної камер.
  3. Зачекайте, доки на дисплеї не відобразиться нове значення температури. Зазвичай це триває кілька хвилин.

Як встановити температуру у двокамерному холодильнику? Рекомендована температура для холодильного відсіку від 2°C до 8°C, а для морозильного від -18°C до -24°C.

Розглянемо особливості регулювання температурного режиму в найпопулярніших моделях.

Атлант з механічним керуванням

Для налаштування є поворотний регулятор. Повертайте його та встановіть на потрібну позицію: 0 ― компресор вимкнений, 1 ― найвища температура, 7 ― найхолодніший режим.

Самсунг

Це моделі з електронним керуванням, що дозволяє задати температуру окремо для холодильної камери та морозильника.

Дотримуйтесь інструкцій:

  1. Натисніть Fridge.
  2. Для холодильного відсіку виберіть діапазон від +1°C до +7°C.
  3. Для морозильного від -14°C до -25°C.

Хайєр

Для налаштування температури потрібно:

  • кілька разів натиснути кнопку А1 на дисплеї;
  • дочекатися появи символу;
  • натиснути на А2 і виставити градуси: одне натискання – зміна температури на 1 градус. Індикатори B і D при цьому блимають.

Значення температури зберігається автоматично після того, як припинити тиск на А2.

Як виставити температуру в холодильниках Індезит і Бірюса? Тут все просто ― повертати ручку-регулятор: позиція 1 ― тепле повітря, позиція 5 ― найсильніший мороз.

Підтримка оптимальної температури в холодильнику — запорука свіжості та безпеки продуктів. Але як зрозуміти, якщо щось пішло не так?

Перший тривожний дзвіночок продукти почали псуватися занадто швидко. Якщо молоко кисне раніше за визначений термін, значить, в холодильнику занадто тепло. Якщо ви бачите, що охолоджене м'ясо вкрилося інеєм або крижаною кіркою, швидше за все, в камері дуже холодно.

Неправильна температура може стати причиною утворення конденсату усередині холодильника. Це якраз і свідчить про невідповідність встановлених значень температурним параметрам.

Чому важливо реагувати на будь-які відхилення? Недотримання рекомендованих температурних режимів як зіпсує продукти, а й негативно позначиться працездатності самого холодильника. Якщо ви вчасно не відрегулюєте температуру, техніка може вийти зі стоячи, що призведе до витрат на ремонт.

У санітарних нормах та правилах (СанПіН) прописані умови зберігання різних продуктів. У тому числі вказано оптимальний температурний режим. І це потрібно враховувати, перш ніж заповнювати полиці холодильника.

  • Фрукти — 5-8 °C.
  • Овочі – 4-7 °C.
  • Хлібобулочні вироби — 5-6 °C.
  • Кондитерські вироби — 1-3 °C.
  • Сир ― 0-4 °C.
  • Молочна продукція — 4 °C.
  • Готові страви, яйця – 2-5 °C.
  • Охолоджене м'ясо – 1-3 °C.
  • Охолоджені риба та морепродукти — 0-2 °C.
  • Заморожені риба та морепродукти -18 °C.

Важливо не тільки знати, як встановити температуру в холодильнику, але і як зберегти оптимальні умови. Дотримуйтесь правил:

  • Щільно закривайте дверцята і не тримайте її відкритими довго. Кожне відкривання впускає тепло, що порушує температурний режим і змушує систему охолодження працювати в посиленому режимі.
  • Не завантажуйте камеру гарячими та теплими стравами. Різкий перепад температур негативно впливає на техніку. Через гарячий посуд підвищується температура, іноді утворюється конденсат або навіть льоду. Тарілки, каструлі, контейнери повинні спочатку охолонути!
  • Регулярно розморожуйте та мийте холодильник. Навіть моделям з No Frost потрібне профілактичне чищення. Її проводять щорічно. «Кропельні» холодильники розморожують раз на півроку. Догляд = підтримка правильно циркуляції повітря та ефективності роботи.

Якщо ви будете дотримуватися інструкцій з налаштування температури в холодильнику, то продукти довго залишатимуться свіжими, а техніка не вийде з ладу раніше терміну.

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.