Пластик – це синтетичний матеріал. Його виготовляють із полімерів, тому він вже потенційно небезпечний: під впливом високої температури він може виділяти шкідливі речовини. Їхнє потрапляння в їжу і, відповідно, наш організм, загрожує негативними наслідками для здоров'я.
До таких небезпечних речовин належать, перш за все, бісфенол та фталати. Це пластифікатори — спеціальні добавки для надання виробам форми та гнучкості. У пластиковому посуді для НВЧ-печей їх не повинно бути. Ці шкідливі речовини виділяються при деформації матеріалу, що відбувається під час нагрівання.
Звідси висновок: не купуйте пластикові контейнери у невідомих виробників і за будь-яких сумнівів щодо якості та безпеки посуду вимагайте сертифікати відповідності.
І все ж таки розігрівати їжу в пластикових контейнерах можна. Але тільки якщо вони виготовлені з особливої сировини. Їх ви дізнаєтеся за маркуванням «microwave oven safe» — безпечні для використання в мікрохвильовій печі. На упаковці, етикетці або інструкції може бути графічне позначення:
На деякі контейнери додатково наносять напис «не містить бісфенолу А».
Є посуд з маркуванням РР/ПП або цифрою 5. Це означає, що він виготовлений з поліпропілену, який можна використовувати в НВЧ-печі.
Цифри 1, 2 і 4 вказують на те, що сировина не пройшла достатньо випробувань, що доводять її безпеку.
Є кілька правил, яких потрібно дотримуватися, якщо ви використовуєте пластиковий посуд:
1. Не ставте контейнер у піч вдруге, якщо він ще теплий.
Пластик може бути нестабільним за різких перепадів температури. Повторне нагрівання призведе до деформації або навіть розтріскування.
2. У налаштуваннях мікрохвильової печі ставте мінімальну потужність.
Пластиковий посуд не «любить» високу температуру. А якщо вона виготовлена з низькоякісного матеріалу, то може розплавитися. З неї виділятимуться шкідливі речовини. Низька потужність певною мірою дозволить уникнути цього.
3. Обов'язково зніміть кришку з контейнера / тарілки. Якщо є клапан, через який виходить повітря, відкрийте його.
У закритій ємності накопичується пара, яка може спровокувати «вибух» посуду.
4. Не використовуйте пластиковий контейнер на гриль.
Цей режим передбачає інтенсивне нагрівання, що викликає деформацію виробів.
5. Слідкуйте, щоб відстань між посудом та стінками НВЧ-печі була не менше 2 см.
Якщо ємність щільно прилягатиме до корпусу, то їжа нагріється нерівномірно. Зазор дозволить мікрохвильам циркулювати вільно.
6. Ніколи не грійте пошкоджений контейнер.
Потрісканий або подряпаний пластик виділяє токсичні речовини за високих температур, що небезпечно для здоров'я.
7. Мийте пластиковий посуд м'якими засобами.
Агресивні склади можуть зруйнувати поверхню пластику, тим самим роблячи його небезпечним для використання в мікрохвильовій печі.
У НВЧ-піч не ставлять посуд із дерева та металу.
Під впливом мікрохвиль деревина починає поглинати вологу та набухати ― посуд розтріскується та деформується.
Дерево також може висихати та обвугливатись, а це ризик загоряння всередині мікрохвильової печі.
Метал — хороший провідник електрики, тому при поміщенні в мікрохвильову піч він може викликати щирість і навіть коротке замикання.
Іскріння іноді призводить до поломки техніки, в гіршому випадку навіть до займання всередині пристрою.
Металеві предмети також відбивають мікрохвильове випромінювання, не даючи йому проникати у їжу. Тому їжа нагрівається нерівномірно, і з'являються так звані гарячі точки.
Крім дерева та металу, в мікрохвильовій печі також не можна використовувати кришталь та посуд із золотими або срібними візерунками. Кришталеві тарілки та келихи просто лопаються. Малюнок наносять тонкою фольгою або металовмісною фарбою.
Використання пластикового посуду в мікрохвильовій печі — тонке та відповідальне питання. Необдуманий вибір контейнера може призвести до проблем для здоров'я, тому що при нагріванні неякісний пластик виділяє токсичні речовини.
Уважно вивчайте маркування та купуйте контейнери, які спеціально призначені для використання у НВЧ-печі. І не забувайте про правила розігріву!
Читайте також: