Сучасні духовки: чим вони відрізняються від старих
Техніка

Сучасні духовки: чим вони відрізняються від старих

З чим асоціюється готування в духовці? З запіканням та випіканням. Стандартна духовка — це верхнє і нижнє нагрівання, а також їх комбінація. Є більш сучасні моделі, в яких передбачені гриль, конвекція, система самоочищення, таймер.

Приклад звичайної духової шафи — Weissgauff EOY 451 PDX. Він компактний, шириною всього 45 см, за рахунок якого легко поміститься на маленькій кухні. Оснащений чутливою сенсорною панеллю управління та рукоятками, що утоплюються.

Духовка підтримує 8 режимів, у тому числі попереднє нагрівання та розморожування. У ній реалізована технологія гідролізного очищення, що в рази спрощує догляд. Ви просто ставите ємність із водою всередину і після включення шафа створить ефект сауни. Залишиться протерти стінки губкою і забруднень як не бувало.

Перелічені функції добре відомі. На них акцентують увагу консультанти у магазинах, а про фішки чомусь мовчать. Покупці часом і не здогадуються, який технологічний скарб їм дістався.

І зараз про маловідомі можливості сучасних духової.

Подвійне приготування

Звичайно, можна поставити в духовку два листи, але немає гарантії, що їжа пропечеться рівномірно. У моделях із функцією подвійного приготування це можливо. Суть у тому, що на різних рівнях створюється свій температурний режим, і повітряні потоки циркулюють незалежно один від одного і не змішуються – така особлива конструкція камери.

Виходить, що страви одночасно готуються дві страви, але кожна у своєму режимі. Запахи не змішуються, тому ванільні кекси не пахнуть гострими крильцями.

Представник духовок з подвійним приготуванням Samsung NV75K5541RB.

Верхнє та нижнє відділення можна використовувати і окремо, і разом. Проблем не буде не лише з приготуванням, а й очищенням. Задня стінка покрита спеціальним каталітичним матеріалом, який поглинає частинки жиру. Вони окислюються та нейтралізуються. У конструкції цієї духової шафи передбачені телескопічні напрямні, завдяки яким легко висувати решітки, особливо якщо на них стоїть посуд. Модель досить об'ємна — 75 л, і вміщує великі листи і каструлі.

Samsung NV75K5541RB має систему безпеки ― захист від перепадів напруги та інших нестабільностей у мережі.

Режим «Шаббат»

В іудаїзмі Шабат – це субота. У сьомий день тижня не можна працювати і взагалі щось робити: обробляти землю, шити, забиратися в хаті і навіть готувати їжу.

Режим «Шаббат» у сучасних духовках не дасть порушити заповідь. У п'ятницю готувати можна, і в цей день їжу можна завантажити в камеру і приготувати за стандартною схемою, але з активованим режимом. У суботу всі функції шафи, а також індикатори та підсвічування відключаються, але при цьому температура всередині залишається високою, тому їжа протягом дня буде гарячою.

Така програма є у духовці Neff B57CR25G0 об'ємом 71 літр. Тут же передбачено можливість готувати одночасно одразу на трьох рівнях. Модель з 12 режимами нагріву підтримує спеціальні програми для приготування випічки, піци, гасіння та підйому тесту. За охолодження відповідає потужний вентилятор, що створює навколо приладу повітряний бар'єр. Потоки не випускають тепло і жар назовні, захищаючи таким чином користувача та кухонні меблі.

Бродіння

Це особливий режим низькотемпературний. При ньому всередині духовки створюються ідеальні умови для сквашування молочних продуктів, бродіння квасу, сушіння овочів, фруктів, ягід та грибів. Якщо шафа підтримує цю технологію, можна швидко готувати не лише дріжджове тісто, а й домашній йогурт.

У 47-літровій духовці HIBERG S-VM 5615 B i-SMART низькотемпературний режим починається від 38°C. На цьому значенні можна рівномірно розморожувати напівфабрикати та інші продукти, при цьому всі корисні властивості, смак і аромат збережуться.

У вбудованій печі з потрійними скляними дверцятами реалізована технологія очищення пором: у спеціальний резервуар вливають воду і запускають програму. Управління здійснюється через сенсорну панель, інформація виводиться на кольоровий дисплей TFT. Є таймер-програматор, внутрішнє підсвічування. Кількість режимів роботи ― 13. Серед них: гриль, конвекція, нижнє та верхнє нагрівання та їх комбінації з іншими програмами.

Приготування на пару

Цей режим перетворює духову шафу на пароварку. На дні камер є заглиблення, куди заливають воду. Також є додатковий нагрівальний елемент, який прискорює випаровування рідини – пара рівномірно заповнює простір. Їжа, приготовлена ​​на пару, вважається дуже корисною. Продукти повністю зберігають вітаміни та смак, риба та м'ясо виходять неймовірно соковитими всередині, а випічка – пишною.

У духовки, що вбудовується Haier HOQ-P16AS5GB є цей режим. І тут пари можна використовувати навіть для випікання хліба. Для кожного рецепта знайдеться свій варіант нагрівання — вибір із 16 можливих здійснюється через сенсорну панель.

Пекти підтримує алгоритми PID, які дозволяють контролювати температуру і фіксувати її на тому самому рівні з максимальним відхиленням всього в 1 градус. Фішка Haier HOQ-P16AS5GB — програма приготування під вакуумом. У цьому випадку продукти виходять дуже м'якими та соковитими, при цьому їх поживні властивості не змінюються, а смак стає більш вишуканим.

Автоматичне підстроювання температури

Опцію оцінять кулінари-початківці. У пам'ять духової шафи закладаються певні сценарії та програми приготування. Він сам визначає, яка температура буде оптимальною для тієї чи іншої страви. Далі потрібно поставити посуд із продуктами всередину, вказати інгредієнти та їх вагу та запустити режим.

Цю технологію підтримує духова шафа Electrolux EOC 8H31Z Intuit 700 PRO. Мультифункціональна модель на 72 л оснащена системою очищення AquaClean: вода випаровується з дна камери, і пара розм'якшує частинки жиру і забруднення, що в'їлися. Дверцята з жароміцного тришарового скла зроблені за системою VelvetClosing, яка забезпечує м'яке та безшумне закриття, а також фіксацію у відкритому положенні.

У духовці з функцією розігріву є модуль пам'яті, в якому можна зберігати настройки часто використовуваних режимів.

Варіогриль

Це нагрівальний елемент із двох частин. Перша розташовується по периметру шафи та відповідає за нагрівання всієї площі приготування страви. Друга знаходиться ближче до центру і контролює лише середину дека. Навіщо це потрібно? Насамперед для економії електроенергії. Площа нагрівання варіогрилю можна регулювати, і якщо ви готуєте, наприклад, лише пару гарячих бутербродів або стейків, доцільно спрямувати жар тільки на продукти, а не на весь об'єм камери.

Vario-гриль є в Gorenje BOP799S51X ― місткій духовці на 71 л. з сенсорним керуванням та перемикачами. Модель підтримує цілих 9 режимів роботи та оснащена таймером — після закінчення заданого часу лунає звуковий сигнал.

У печі є багато інших функцій:

  • AutoRoast ― автоматичне запікання.
  • StayWarm ― підтримка температури готової їжі.
  • WarmPlate ― підігрів посуду.

Дверцята оснащені механізмом плавного закривання. Вона зроблена з чотирьохшарового скла і покрита спеціальним тепловідбивним складом, тому завжди залишається холодною.

Більшість господарок застосовують лише пару-трійку функцій і лише найпоширеніші режими. А якщо використовувати піч на всю котушку. Придивіться до своєї, прочитайте інструкцію, загляньте на сайт виробника. Впевнені, ви дізнаєтесь про свою духовку багато нового та цікавого.

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.