Шнековий або відцентровий соковитискач: чий сік кращий
Техніка

Шнековий або відцентровий соковитискач: чий сік кращий

Якщо ви любите сік і п'єте його кілька разів на тиждень, набагато вигідніше готувати його вдома. Крім того, домашній сік набагато корисніший, оскільки не містить доданого цукру.

Найпопулярніші соковитискачі на ринку — це відцентрові, шнекові та для цитрусових. Останній варіант ми розглядатимемо у статті, оскільки їх призначення вже зрозуміло з назви. Якщо ви готуєте сік тільки з апельсинів та інших цитрусів — можете купити саме таку соковитискач.

Для інших типів овочів та фруктів варто розглядати відцентрові чи шнекові моделі. Розберемося у їх відмінностях.

Як працює відцентровий соковитискач

Принцип дії відцентрової соковижималки знайомий практично кожному — він не змінюється вже багато років. Спочатку такі моделі подрібнюють продукти на дрібних тертках, а потім поділяють отримане пюре на сік і макуху під дією відцентрової сили.

Чим швидше обертається центрифуга всередині соковижималки, тим більше соку ви отримаєте. Швидкість обертання у хорошій моделі може досягати 10 000 обертів на хвилину та більше. Наприклад, Zigmund Shtain EJ-751 має 5 режимів роботи зі швидкістю від 11 000 до 18 000 обертів на хвилину.

За рахунок інтенсивної механічної дії утворюється багато піни, напій нагрівається і збагачується киснем (окислюється), за рахунок чого швидше псується. Такий сік рекомендується пити одразу після приготування.

Крім того, відцентрові (або центрифужні) соковитискачі набагато голосніше в роботі, ніж шнекові, і займають більше місця за рахунок горизонтальної конструкції. Натомість у середньому вони коштують майже вдвічі дешевше. Наприклад, модель Scarlett SC-JE50S19 можна купити лише за 3000 рублів.

Підсумуємо наші слова, виділивши переваги та недоліки відцентрових соковитискачів:

Переваги

  • Швидкий віджимання

  • Невисока вартість

  • Рідкий сік без зайвої м'якоті

Недоліки

  • Велика кількість піни

  • Сік нагрівається та швидше окислюється

  • Сильний шум під час роботи

Як влаштований шнековий соковитискач

Шнекові моделі забезпечують холодний віджимання. Основний елемент такого пристрою – шнек. Він виглядає як великий гвинт, що прокручує фрукти та овочі в пресувальний відсік і видавлює з них сік через сито. Шнек проходить у середньому 45-80 обертів за хвилину. За рахунок невеликої швидкості та високого тиску на продукти виходить багато соку з невеликою кількістю піни, він повільно подається у склянку і майже не нагрівається у процесі. Частина пюре потрапляє в ємність із напоєм, тому він виходить досить густою і містить багато корисної клітковини.

Як правило, шнекові соковитискачі мають вертикальну конструкцію і займають трохи місця на столі або в кухонній шафці. Вони підійдуть практично для будь-яких овочів і фруктів, тому що перемелюють їх повільно і ретельно — навіть тверді буряки або жилистий селера перетвориться на сік. У відцентрових пристроях, до речі, продуктивність залежить від потужності — чим вона вища, тим більше тверді продукти може переробити соковитискач.

На відміну від центрифужного соковитискача, шнекові дозволяють отримати сік, який практично не окислений, а це збільшує термін його зберігання. Нарешті, шнекові моделі мають певну універсальність, оскільки можуть оснащуватися різними насадками: наприклад, фільтрами для соку, смузі та сорбету.

Виділимо плюси та мінуси шнекових моделей:

Переваги

  • Повільний холодний віджим, корисніший сік

  • Густий сік з великою кількістю м'якоті та клітковини

  • Більш тиха робота

  • Невелика кількість піни

Недоліки

  • Повільний віджимання

  • Висока вартість

  • Наявність великої кількості м'якоті у напої

Яку соковитискач вибрати: відцентровий або шнековий

Варто купити відцентрову: якщо ви хочете заощадити, готові терпіти шум під час її роботи та швидко випити приготований сік. Такі моделі рекомендуємо всім, хто любить сік без м'якоті – рідкий та прозорий. Однак при виборі відцентрової моделі радимо використовувати охолоджені фрукти та овочі – бажано прямо з холодильника. Тоді їх температура не сильно збільшиться в процесі приготування соку, напій буде менш схильний до окислення, вийде смачнішим і кориснішим.

Купити шнекову: якщо ви любите густі соки без піни, але з м'якоттю, великою кількістю клітковини та насиченим смаком. У таких соковижималках можна подрібнювати навіть фрукти чи овочі кімнатної температури — за рахунок принципу холодного віджиму вони не зайвий раз окислюватимуться і псуватимуться. Щоправда, для покупки шнекової моделі варто виділити більшу суму, ніж для відцентрової.

Читайте також:

Схожі повідомлення

Залишити коментар

* Використовуючи цю форму, ви погоджуєтеся на зберігання та обробку ваших даних на цьому веб-сайті.