Напередодні найочікуванішого зимового свята пропонуємо поговорити про те, що має бути на новорічному столі у 2025 році, щоб порадувати нового покровителя – Зелену Дерев’яну Змію. Ми детально розберемося на смак цього таємничого та містичного східного тотему, а також запропонуємо кілька цікавих рецептів для новорічного меню з продуктів, які можна легко знайти в супермаркетах України.
Смаки нового покровителя
Зелена Дерев’яна Змія буде сприяти людству протягом 2025 року. У східному календарі ця тварина символізує творчість, мудрість та умиротворення, але добра змія – це сита змія. Щоб рік прийдешній сповна розкрив перед вами можливості, а новий покровитель продемонстрував свої позитивні сторони, при складанні святкового меню важливо враховувати його переваги.
Відповідно до східних вірувань, Змія любить ситно поїсти, і це означає, що страв на столі має бути багато, а меню варто продумувати різноманітне. Не дарма Змію на Сході називають «малим Драконом». Як і символ імператорів, «малий Дракон» любить вишуканість та розкіш, тому у списку страв обов’язково мають бути делікатеси, а плануючи оформлення новорічного столу, важливо продумувати все до дрібниць.
У природі змія всеядна, але при цьому дуже вибіркова у виборі їжі, тому догодити новому покровителю може бути дуже непросто.
Продумуючи меню, варто не забути, що на столі в Новий 2025 обов’язково повинні бути:
- риба благородних сортів;
- морепродукти;
- ікра;
- яйця;
- м’ясо птиці;
- кролик.
Для різноманітності можна готувати також страви зі свинини та яловичини, але новому покровителю вони сподобаються менше, ніж помічений кролик або індичка.
Банальні овочі та класичні салати на їх основі – не найкраща ідея. Змійка швидше оцінить салат зі свіжої зелені, щось у східному стилі чи вишукано оформлені страви з оригінальною рецептурою. Звичайні бутерброди на святковому столі краще замінити на цікаві канапе, а будь-яку нарізку оформити красиво і незвичайно.
При виборі алкоголю перевагу варто віддавати дорогим та якісним напоям, адже символ 2025 року тяжіє до розкоші.
Не можна ставити на новорічний стіл на рік Змії стандартну домашню консервацію. Кожна страва має бути свіжою, приготованою в день подачі на стіл. Звичайно, господині доведеться попрацювати, щоб втілити всі поради.
Звичайно, небагато відступати від цих рекомендацій допускається, особливо якщо ви не орієнтуєтеся на східний календар або взагалі не вірите в різні прикмети.
Ідеї для новорічного меню 2025 року
Проаналізувавши, що має бути на новорічному столі у 2025 році, ми підібрали з численних варіантів кілька найкращих рецептів, які можуть стати родзинкою вашого меню. Пропонуємо зберегти собі рецепти з детальною інструкцією приготування покроково та порадувати гостей на свято цікавими делікатесами.
Салатні кульки з печінкою тріски
Закуска виглядає дуже оригінально та порадує гостей своїм неповторним поєднанням смаків.
Інгредієнти:
- відварена картопля – 2 шт.;
- печінка тріски — 1 банка;
- яйце – 1 шт.;
- твердий сир – 50 г;
- свіжий кріп;
- соєвий соус — 1-2 ст.л.
Приготування:
- Відварену в підсоленій воді картопля очистити і натерти на тертку.
- Відварене яйце також очистити та натерти на дрібній тертці.
- Також натираємо 50 г твердого сиру.
- До інгредієнтів додаємо печінку тріски, попередньо злив із баночки зайву рідину.
- Додаємо трохи свіжого кропу та ретельно розминаємо печінку тріски вилкою та ретельно перемішуємо все вилкою.
- Додаємо 1-2 столові ложки соєвого соусу і знову добре перемощуємо.
- З маси формуємо кульки.
- Обвалюємо кульки у підсушеному на сковороді кунжуті.
- Салатні кульки можна подавати просто на блюді, але ми додатково прикрасимо їх половинкою оливки та шпажками для зручності.
Канапе з ананасом та креветками
Ця екзотична страва стане справжньою окрасою вашого столу та обов’язково запам’ятається кожному гостю.
Інгредієнти:
- твердий сир – 50 г;
- великі очищені креветки;
- ананас кільцями;
- сметана – 2 ст.
- свіжий кріп;
- свіжа петрушка;
- часник – 1-2 зубчики.
Приготування:
- Твердий сир натираємо на дрібну тертку.
- Видавлюємо в сир 1-2 зубчики часнику та перемішуємо.
- Додаємо трохи свіжого кропу.
- Кладемо 2 столові ложки сметани та перемішуємо всі інгредієнти вилкою.
- Консервовані ананасові кільця розрізаємо навпіл.
- На шматочок ананаса викладаємо сирну масу.
- Прикрашаємо листочком петрушки та великою креветкою.
Торт-салат та ікрою та червоною рибою
Рецепт для тих, хто хоче зустрічати Новий 2025 рік по-королівськи і готовий завжди дивувати гостей не лише смачними, а й чудовими на вигляд частуваннями.
Інгредієнти:
- червона ікра – 100 г;
- червона риба (у нас слабосолона сьомга) – 200 г;
- яйце відварене круто — 4 шт.;
- відварена морква – 2 шт.;
- відварена картопля – 2 шт.;
- авокадо — 1 шт.;
- маслини — 1 банка;
- майонез – до смаку;
- сіль перець.
Приготування:
- Яйця та овочі відваріть, дайте їм повністю охолонути.
- Очистіть і натріть картоплю на велику тертку.
- Також натираємо відварену, охолоджену та очищену моркву.
- Маслини наріжте кільцями.
- Наріжте авокадо тонкими слайсами.
- Рибку нарізаємо дрібними кубиками.
- Відварені та охолоджені яйця очищаємо та поділяємо на білки та жовтки. Жовтки натираємо на дрібну тертку.
- Білки натираємо на тертці середнього розміру.
- Салат формуємо за допомогою кільця діаметром 10 см. Перший шар – картопля. Його слід трохи утрамбувати, посолити, поперчити та покрити сіткою мул майонезу.
- Другий шар – морквина, яку також покриваємо майонезною сіткою.
- Третій шар — маслини і знову трохи майонезу.
- Четвертий шар – платівки авокадо та майонезна сіточка.
- П’ятий шар – червона риба (шар не перемазуємо).
- Шостий шар – яєчні жовтки та трохи майонезу.
- Сьомий шар – яєчні білки. Цей шар необхідно трохи утрамбувати та повністю покрити майонезом.
- Знімаємо кільце і прикрашаємо салат, викладаючи кільцем (а можна у формі змії) червону ікру.
- Доповнюємо композицію маслинами та гілочкою петрушки.
Салат «Суші Філадельфія»
У 2025 році будуть дуже актуальні будь-які східні рецепти, але якщо класичними ролами вже нікого не здивувати, то незвичайний салат зі смаком знаменитої Філадельфії точно сподобається вашим гостям. Наскільки ефектною та святковою виходить така страва пропонуємо оцінити на фото.
Інгредієнти:
- червона риба (у нас форель) – 350 г;
- рис для суші – 250 г;
- лист норі — 1 шт.;
- вершковий сир – 220 г;
- огірок свіжий – 1 шт.;
- вода – 300 мл;
- рисовий оцет – 50 мл;
- соєвий соус – 2 ст.л.;
- свіжий кріп;
- кунжут (можна білий чи чорний).
Приготування:
- Ретельно промиваємо та відварюємо рис у підсоленій воді.
- Готуємо заправку для рису. У невеликій ємності змішайте трохи рисового оцту, а також сіль та цукор. Ретельно перемішайте до розчинення інгредієнтів.
- Приготовлений рис просочуємо заправкою та акуратно перемішуємо.
- У 220 г вершкового сиру додаємо 2 столові ложки соєвого соусу і перемішуємо до однорідності.
- Свіжий огірок нарізаємо на тонкі слайси.
- Червону рибу також нарізаємо тонкими платівками.
- З листа норі вирізаємо коло по діаметру форми, в якій збиратимемо салат. Обрізки не викидаємо.
- Приступаємо до збирання салату. На плоску тарілку укладаємо круг із норі. Для створення красивого круглого тортика використовуємо формувальне кільце.
- Перший шар – викладаємо половину рису та ущільнюємо за допомогою лопатки.
- Другий шар – м’який сир (використовуємо половину заготовленої порції). Його слід розподілити по всій поверхні рису рівномірним шаром.
- Третій шар – огірок.
- Четвертий шар – червона риба.
- П’ятий шар – рис із шматочками залишків листа норі.
- Шостий шар – м’який сир (використовуємо другу половину заготовленої порції). На цьому етапі знімаємо кільце, що формує.
- Прикрашаємо горіх салату. У нас це чергування смужок червоної риби та огіркових слайсів, але ви можете вигадати свій унікальний малюнок.
- Присипаємо чорним і білим кунжутом і прикрашаємо гілочками кропу. Перед подачею салату варто відправити в холодильник на пару годин.
М’ясне ескімо
Як основна м’ясна страва пропонуємо подати гостям такий цікавий і незвичайний частування.
Інгредієнти:
- куряче м’ясо (або готовий фарш) – 600 г;
- бекон – 8 смужок;
- цибуля ріпчаста — 120 г;
- крупа манна – 1 ст.
- часник – 1 зубчик;
- сіль, перець за смаком;
- бамбукові шпажки.
Приготування:
- Якщо не любите готовий магазинний фарш, то першим етапом приготування буде саме помел курячого м’яса, цибулі та зубчика часнику. Якщо ви купили готовий фарш, то просто додайте до нього подрібнену цибулю + зубчик часнику та ретельно перемішайте всі інгредієнти.
- Готовий фарш посоліть, поперчіть. Можна використовувати будь-які улюблені спеції, які поєднуються з куркою.
- Додаємо до фаршу 1 ст.л. манної крупи і ретельно вимішуємо та відбиваємо, як на котлети.
- Місткість з фаршем накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
- Дерев’яні шпажки варто завчасно замочити у воді щонайменше на 2 години.
- Деко вистилаємо пергаментом.
- З фаршу формуємо котлету довгастої форми та обертаємо її смужкою бекону.
- Проколюємо котлету шпажкою і викладаємо на лист.
- Запікаємо в духовці при 200℃ приблизно протягом 30 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
- Прикрасити страву можна, додавши на шпажки будь-які улюблені інгредієнти: огірки, помідори черрі, болгарський перець оливки та ін.
Оформлення столу
У 2025 році зверніть особливу увагу на оформлення таких звичайних елементів новорічного столу, як овочева та сирна нарізка, а також серветки.
Пропонуємо кілька простих ідей, які допоможуть перетворити новорічний стіл. Більше ідей щодо сервірування новорічного столу у 2025 році ви знайдете у матеріалах нашого сайту.
Дивіться у цьому відео, як зробити страву з овочами прикрасою новорічного столу.
Також пропонуємо 23 оригінальні способи складання серветок, які допоможуть привнести родзинку в оформлення святкового столу.
Читайте також: