Смачні, поживні та красиво оформлені салати – обов'язкова позиція святкового меню на Новий 2025 рік. У цьому матеріалі ми зібрали для вас найцікавіші новорічні рецепти салатів на будь-який смак – з майонезом та легкі варіанти (без калорійного соусу), пікантні та гострі, з м'ясом, рибою та морепродуктами. Зберігайте собі рецепти смачних новорічних салатів та здивуйте гостей, поставивши на стіл не лише традиційні для новорічного столу «олів'є» та «оселедець під шубою».
Салати з майонезом
Рецепти з майонезом – це гарні та поживні салати, які можна рекомендувати для новорічного столу.
Важливо! Основним недоліком таких страв є їх короткий термін придатності всього 12 годин після заправки соусом (або 18 годин без додавання майонезу). Приготувавши такий салат до Нового 2025 року, його потрібно буде вжити ще до обіду 1 січня.
Новорічний вінок
Інгредієнти:
- печериці свіжі – 400г;
- цибуля – 200 г;
- морква відварена – 250 г;
- яйця – 4 шт.;
- копчений ковбасний сир – 200 г;
- кріп свіжий – 1 пучок;
- майонез 40%;
- рослинна олія;
- сіль.
Покроковий рецепт приготування:
- Відваріть моркву та яйця.
- Наріжте печериці. У нас гриби досить великі, але ви можете купити дрібніші, якщо любите дрібнішу нарізку в салатах.
- Подрібніть цибулю.
- У сковороду додайте олію. Спочатку запасуйте цибулю, а потім додайте гриби та обсмажуйте до повного випарювання вологи та появи красивого золотистого відтінку.
- Натріть на велику тертку або наріжте кубиками моркву та яйця.
- На тарілку поставте круглу форму. Щоб сформувати відважену в середині вінка можна використовувати будь-яку банку (горошка або кукурудзи), попередньо загорнувши її в харчову плівку.
- Далі викладаємо наш салат шарами, кожен шар (крім грибів) злегка присоливаючи та перемазуючи тонким шаром майонезу. Майонез можна перемістити в кулінарний мішок або просто пакетик, зробивши маленький отвір для зручнішого розподілу.
- Нижній (перший) шар – морквина.
- Другий шар – яйце.
- Третій шар – гриби. Цей шар не можна перемазувати майонезом.
- Четвертий шар – сир.
- Виймаємо баночку і знімаємо кільце. Наш салат готовий до прикраси.
- Присипаємо верх віночка крупно нарізаним кропом та викладаємо декор. Ви можете зробити як на фото чи придумати свій варіант прикраси.
Швидкий салат із червоною рибою
2025 року на святковий стіл у меню обов'язково варто додати рибні страви. Ми пропонуємо подати гостям оригінальний новорічний салат із червоною рибою, який може стати родзинкою вашого святкового меню на 2025 рік.
Інгредієнти:
- червона риба (слабосолена форель або сьомга) – 150 г;
- картопля – 2 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- огірок свіжий – 1 шт.;
- майонез;
- сіль, перець за бажанням.
Приготування покроково:
- Відваріть картоплю, моркву та яйця. Очистіть від шкірки.
- Картопля, морква та яйце натріть на велику тертку. Огірок наріжте кубиками.
- Рибу наріжте шматочками середньої величини.
- Починаємо збирати салат у глибокій прозорій ємності. Першим шаром викладаємо картоплю. Злегка присолюємо та перемазуємо майонезом.
- Другим шаром викладаємо половину заготовленої рибки і також перемазуємо майонезом. Солити рибу не треба.
- Третій шар – морква. Якщо не любите в салатах присмак моркви, то господині рекомендують простий лайфхак — злегка побризкати цей шар лимонним соком, він прибере характерний морквяний смак і додасть салату пікантну нотку.
- Четвертий шар – огірки. Також присолюємо та покриваємо майонезом.
- П'ятий шар – яйце. Цей шар буде верхнім, тому його можна повністю не покривати майонезом, а тільки зробити красивий малюнок (наприклад, сіточку або спіраль).
- Шостий шар — рибка, що залишилася. Краї салату прикрашатимемо зеленню. За бажання з рибки можна викласти фігурку змії, додавши очі і язичок.
Цезар (як у ресторані)
Цезар – смачний новорічний салат, який варто приготувати на рік Змії, адже в ньому є інгредієнти, які точно сподобаються новому символу року.
Інгредієнти:
- куряче філе – 350 г;
- соєвий соус – 1 ст. л.;
- яйця перепелині — 10 шт.;
- помідори чері — 7 шт.;
- тостовий хліб чи батон;
- салат «айсберг» — 1 уп.;
- майонез – 6 ст.
- твердий сир – 100 г;
- лимон – 1 шт;
- рослинна олія;
- сіль;
- перець;
- паприка.
Приготування салату:
- Відваріть перепелині яйця. Залишіть остигати.
- Філе наріжте великими шматочками.
- Замаринуйте, додавши сіль, перець, паприку, 1 ст. л. рослинної олії та 1 ст. л. соєвого соусу. Закрийте плівкою та дайте настоятися 40 хв.
- Для приготування сухариків тостовий хліб або батон наріжте великими шматочками (як фото).
- Хлібні шматочки злегка присипте перцем, паприкою і додайте 1 ложку олії.
- Сухарики запікаємо в духовці при 180℃ до рум'яної скоринки.
- Замариноване філе підсмажуємо на сковороді, поки курка не придбано красивого золотистого відтінку.
- Нарізаємо м'ясо шматочками середнього розміру.
- Нарізаємо перепелині яйця на половинки.
- Нарізаємо помідори чері.
- Готуємо соус. Для цього змішаємо 6 ст. майонезу, натерті на тертку або видавлені через часник 2 зубчики часнику, 2 ст.л. лимонного соку.
- Салат айсберг рвемо на шматочки.
- У глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти: салат, яйця, помідори та сухарики. Перемазуємо все майонезним соусом.
- Викладаємо салат на блюдо для подачі.
- Затираємо сиром. Додатково прикрашати салат не потрібно, тому що вони і так виходить дуже гарним та самодостатнім.
Салати без майонезу
Якщо ви знаєте, що частина гостей суворо стежить за фігурою і не їстиме майонез у великих кількостях, обов'язково продумайте на Новий 2025 смачні салати без цього калорійного соусу. Ми пропонуємо спробувати приготувати на НГ 2025 прості та швидкі салати на основі рибки або маринованої курки.
З тунцем та авокадо
Готувати такий святковий салат дуже швидко, а гості обов'язково оцінять його ніжний смак.
Інгредієнти:
- тунець консервований у маслі – 1 банка;
- авокадо — 1 шт.;
- цибуля червона – 1 шт.;
- рукола – 1 пучок;
- оливки — 1 банка;
- лайм — 1 шт.;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- кедрові горішки – 50 г.
Готуємо смачний святковий салат покроково:
- Половинку червоної цибулі нарізаємо тонкими півкільцями.
- Очищаємо та нарізаємо кубиками авокадо.
- Оливки ріжемо кружальцями.
- У глибоку миску викладаємо вимиту та підсушену рукколу та цибулю.
- Додаємо кубики авокадо, злегка присолюємо і побризкуємо соком лайма, щоб авокадо не потемніло.
- Додаємо оливки.
- Зверху викладаємо консервовану рибку і побризкуємо оливковою олією.
- Прикрашаємо страву кедровими горішками.
З червоною рибою та маринованими грибами
Швидкі салати — справжня знахідка для будь-якої господині, тому ми рекомендуємо включити в меню на Новий 2025 легкий і дуже смачний варіант зі свіжою зеленню, маринованими печерицями та вашим улюбленим сортом червоної рибки.
Інгредієнти:
- мариновані печериці – 1 банка;
- червона риба (слабосолена сьомга, форель) — 100 г;
- червоний болгарський перець – 1 прим.;
- салат – 1 пучок;
- олія оливкова – 2 ст. л.;
- лимон – 1 шт.;
- сир пармезан — 50 г.
Рецепт приготування з покроковими фотографіями процесу:
- Салат, огірок, перець помийте та просушіть.
- У глибоку миску порвіть салат великими шматочками.
- Додайте|добавляйте| нарізані кубиками огірочки і трохи присоліть.
- Далі відправляємо в миску нарізаний червоний болгарський перець.
- Нарізаємо додаємо до салату мариновані гриби. У цьому рецепті використовуються печериці, але можна взяти й інші.
- Заправляємо все оливковою олією і побризкуємо лимонним соком.
- Зверху викладаємо рибку та присипаємо тертим пармезаном. Сиру можна покласти і більше, ніж пропонує фотографія.
Листковий з куркою
Якщо ви плануєте подавати на стіл багато страв, не варто готувати великі тазики салатів. У 2025 році здивуйте гостей не кількістю, а незвичайним поєднанням смаків, які подарують ваші салати, а також їх оформленням та подачею. Ось ще один досить простий та смачний рецепт, який може прикрасити ваше свято.
Інгредієнти:
- філе куряче — 350 г;
- картопля – 150 г;
- сир пармезан — 50 г;
- огірок свіжий – 150 г;
- помідор свіжий – 150 г;
- сир фета – 200 г;
- сметана 20% — 100 г;
- рослинна олія;
- сіль за смаком;
- огірок, базилік та помідори чері – для прикраси.
Покрокове приготування:
- Відваріть картоплю.
- Курячі грудки поріжте кубиками і обсмажте на олії, злегка присоливши і присипавши улюбленими спеціями. Залишіть м'ясо остигати.
- Великий огірок наріжте чи натріть соломкою. Злегка посоліть і дайте постояти, щоб виділилася зайва волога.
- Наріжте помідор кубиками середнього розміру. Також присоліть та дайте виділитися зайвій волозі.
- Охолоджену відварену картоплю очищаємо і натираємо на велику тертку.
- Готуємо сирну заправку. Для цього в блендері змішуємо 200 г сиру фета і 100 г 20% сметани і доводимо до однорідної консистенції. Солити соус вже не потрібно, тому що фета і так солоний сорт сиру.
- Натираємо пармезан.
- На тарілку встановлюємо прямокутну форму для випічки, за допомогою якої ми формуватимемо наш салатик. Стінки і дно змащуємо олією.
- Огірок нарізаємо тонкими слайсами вздовж як на фото.
- Викладаємо форму в середині смужками з огірка і тільки після цього починаємо шарами укладати наш салат.
- Перший шар – картопля.
- Поверх картоплі викладаємо сирний соус.
- Другий шар – курочка. Шматочки необхідно щільно утрамбувати і також покрити соусом.
- Третій шар – тертий пармезан. Цей шар змащувати соусом не потрібно.
- Четвертий сир – огірки та соус. Перед тим, як викладати у форму, відкиньте огірочки на сито, щоб повністю видалити з них рідину, що виділилася.
- П'ятий шар – помідори. Також постарайтеся максимально прибрати із них зайву рідину.
- Зверху помідори покриваємо соусом.
- Прикрашаємо наш салатик листочками базиліка та помідорами чері.
- Форму з салату знімаємо безпосередньо перед подачею.
Салати з морепродуктами
Третя категорія частування, яку ми однозначно рекомендуємо зробити у 2025 році – це новорічні салати з морепродуктами. Рецепти їх досить прості, такі страви виглядають дуже ефектно, а смак подобається дуже багатьом. Більше того, морепродукти містять мало калорій, а значить, насолоджуючись смачними салатиками, ви з меншою ймовірністю наберете за свято кілька зайвих кілограмів.
З кальмарами, креветками та особливим соусом
Пропонуємо до вашої уваги новий рецепт салату для новорічної добірки.
Інгредієнти:
- кальмари – 200 г;
- великі очищені креветки – 150 г;
- салатний мікс – 100 г;
- маслини великі без кісточки — 16 шт.;
- помідори чері — 10 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- петрушка – 1 пучок;
- соєвий соус – 4 ст. л.;
- лимон – 1 шт.;
- масло рослинне;
- цукор, сіль.
Покроковий рецепт із фотографіями:
- Приготування починаємо з соусу, тому що йому потрібен час настоятися.
- Натріть (або видавіть через часнику) 2 зубчики часнику. Дрібно подрібніть петрушку.
- Додайте до зелені та часнику 1 столову ложку цукру та перетріть все для поєднання смаків.
- Масу перекладіть у глибоку ємність. Додати 1 ст. л. лимонного соку, 5 ст. л. рафінованої рослинної олії та 4 ст. л. соєвого соусу. Все перемішає і залиште наполягати.
- Кальмари та креветки (якщо ви купили все у сирому вигляді) відваріть і повністю охолодіть. Якщо креветки були готовими, можна просто розморозити.
- Наріжте помідори чері на 4 частини.
- Кальмари наріжте кільцями.
- Переходимо до збирання салату. На велику страву по центру поставте будь-яку чашку або баночку, щоб наш салатик утворив на тарілці вінок з порожнистою серединкою. Викладати починаємо із зелені – у нашому варіанті це салат та рукола.
- На зелень викладаємо креветки та кальмари.
- Додаємо помідори та оливки.
- У центр страви встановлюємо соусницю і переливаємо до неї приготований на початку соус.
- Полити салат соусом стоїть перед самою подачею.
З креветками та мандаринами
Любіть незвичайні поєднання – тога до вашої уваги рецепт оригінальної новинки, в якій поєднуються два екзотичні уподобання.
Інгредієнти:
- відварні креветки – 200 г;
- селера – 4 стебла;
- яблука – 2 шт.;
- мандарини – 4 шт.;
- апельсини – 2 шт.;
- волоські горіхи – 50 г;
- майонез – 4 ст. л.;
- зелень;
- сіль перець.
Приготування:
- Готуємо соус. Для цього 6 столових ложок майонезу та сік 2-х апельсинів змішайте до однорідності.
- Тонко наріжте селеру.
- Наріжте дрібними кубиками яблуко.
- Очистіть та розділіть на часточки мандарини.
- Очистіть креветки, якщо вони не були очищені.
- Подуште та подрібніть волоські горіхи.
- У глибокій мисці з'єднайте всі інгредієнти. Перемішайте.
- Додайте заправку, приготовлену раніше з майонезу та апельсинового соку. За бажанням присипте зеленню.
З морепродуктами та червоною ікрою
Не менш смачним та красивим на святковому столі 2025 року буде новорічний салат з ікрою, рецепт та покроковий алгоритм приготування якого (з детальними фото покрокового приготування) ми пропонуємо у цій добірці.
Інгредієнти:
- ікра червона – 100 г;
- картопля – 2 шт.;
- огірки — 3 шт.;
- яйця – 4 шт.;
- майонез – 3 ст. л.;
- свіжий кріп — 1 пучок.
Приготування:
- Відваріть яйця та картопля.
- Охолоджену картоплю очистіть і наріжте дрібними кубиками.
- Охолоджені яйця також очистіть. Білки від 2-х яєць відкладете, вони будуть потрібні для прикраси салату, а решту білків і жовтків поріжте дрібними кубиками.
- Приблизно такими ж кубиками поріжте огірок.
- Подрібніть кріп.
- Перемішайте 3 столові ложки майонезу та кріп. Дайте соусу кілька хвилин настоятися.
- Починаємо збирати наш салат. Для цього на тарілку встановіть кулінарне кільце. Першим шаром покладіть картоплю. Трохи утрамбуйте ложкою та посоліть.
- Перемажте перший шар кроповим соусом.
- Другим шаром викладіть ікру. Перемазувати цей шар майонезом не потрібно.
- Поверх ікри третім шаром укладаємо огірки нарізані і перемазуємо соусом.
- Четвертим шаром будуть яйця (жовтки та білки, нарізані кубиками). Цей шар теж потрібно перемазати соусом.
- Відкладені раніше білки натираємо на дрібній тертці та викладаємо п'ятим (фінальним) шаром.
- Зніміть кільце, що формує, і прикрасьте салат за бажанням. На фото запропонований класичний варіант, але ви можете вигадати свій. Наприклад, спіральна змійка з ікринок.
Оформлення салатів
Також пропонуємо переглянути 10 цікавих варіантів незвичайного оформлення новорічних салатів.
Також дивіться цікаві ідеї оформлення та подачі страв на рік Змії у нашій статті «Прикраса салатів на Новий 2025 рік».
Відео рецепти
Якщо вам звичніше готувати новорічні салати з відео, а не інструкції з фото, пропонуємо кілька цікавих майстер-класів, які допоможуть порадувати гостей у 2025 році, приготувавши оригінальні новинки.
Читайте також: