Плитка
Найпростіший спосіб – посмажити кабачок. Наприклад, у сирному паніровці, яка дасть хрустку скоринку.
Готувати дуже просто. Сир, натертий на тертці, змішайте з панірувальними сухарями — це буде паніровка. Кабачки наріжте кружальцями, посипте мукою і зануріть у збиті яйця. Потім обвалюйте в паніровці та обсмажуйте по 1-1,5 хвилини з кожного боку у невеликій кількості олії.
Інгредієнти:
Кабачок ― 2 шт.
Сир ― 50 г.
Панірувальні сухарі ― 150 г.
Яйця ― 2 шт.
Борошно ― 60 г.
Рослинна олія — 2 ст.л.
Не розжарюйте сковороду. Налаштуйте температуру. І добре, якщо у вашій плиті буде плавне регулювання. Хоча така функція має більшість сучасних моделей, у тому числі компактних плиток. До речі, це чудовий варіант для дачі – зірвав шинок і тут же приготував його!
Варильна панель
Наш організм дуже добре засвоює тушковану їжу. За рахунок того, що вона готується не в жирі, як при жарінні, то виходить низькокалорійною. Звідси висновок – тушкований кабачок є ідеальною дієтичною стравою.
Інгредієнти:
Кабачки ― 2 шт.
Морква ― 1 шт.
Цибуля ріпчаста, велика ― 1 шт.
Часник — 3 зубчики.
Сіль — за смаком.
Перець чорний мелений 1/8 ч.л.
Олія — 2 ст. л.
Рагу з цього та інших овочів готується лише за 30 хвилин. Все дуже просто. Нарізаємо їх кубиками, перекладаємо в глибоку сковороду, додаємо трохи олії, накриваємо кришкою і готуємо до бажаної м'якості.
Овочі треба гасити на повільному вогні – так збережуться всі корисні речовини. Оптимальна температура для цього способу приготування – 94 °C. Деякі варильні панелі, наприклад, Asko HID824GC, оснащені функцією адаптивної потужності – вони автоматично регулюють її, щоб відповідати температурі, встановленій користувачем.
Духовка
Овочева запіканка – це смачно та корисно. Вона чудово поєднується з будь-яким гарніром, наприклад, рисом чи салатом. Її можна подавати і як самостійну страву.
Інгредієнти:
Кабачки ― 2-3 шт.
Сметана ― 130 р.
Яйця ― 2 шт.
Сир ― 50 г.
Сіль — за смаком.
Молотий чорний перець за смаком.
Вершкове масло – для змащування форми.
Зелена цибуля для посипання.
Якщо є кабачок, робіть запіканку в сметанно-яєчному заливанні. Наріжте овоч кружальцями, змішайте решту інгредієнтів. Змастіть форму олією, викладіть овочі та залийте їх соусом. Запікайте 30-40 хвилин|мінути| при температурі 200 °С. Перед подачею посипте блюдо рубаною цибулею.
Готувати запіканки зручно у духовках із електронним контролем температури. Функція дозволяє підтримувати з точністю до 2-3 °С.
Електровафельниця
Варіант смачного, корисного та ситного сніданку. На приготування 4 порцій потрібно 45 хвилин.
Інгредієнти:
Кабачки ― 2 шт.
Сіль — 1 ч. ложка.
Пармезан ― 25 р.
Яйце ― 1 шт.
Молоко — 60 мл.
Борошно ― 70 г.
Суміш італійських трав — за смаком.
Рослинна олія для змащування ― 2 ч. л.
Кабачки натріть на тертці, а потім добре відіжміть. Натріть сир, змішайте його з молоком та яйцем, додайте борошно та трави – має вийти однорідна суміш. Додайте до неї кабачки і добре перемішайте.
Для страви треба використовувати потужну електровафельницю, яка прискорить процес приготування. Як приклад – Kitfort КТ-3607 на 1400 Вт. Ще в ній 4 «відсіки» з антипригарним покриттям.
Мультиварка
Якщо ви дотримуєтеся дієти, це ваш варіант ― приготувати кабачки на пару.
Як завжди, все максимально просто. Гуртки кабачків укладаємо в чашу для овочів рівним шаром, запускаємо режим і йдемо сервірувати стіл. Мультиварка все зробить сама.
Інгредієнти:
Кабачки ― 2 шт.
Вода — 1 л.
Чорний перець мелений — за смаком.
Сіль — за смаком.
Готові овочі можна приправити сіллю та перцем і подавати із зеленню та вершково-чесночним соусом. Страва краще їсти відразу після приготування.
Для приготування кабачків на пару вистачить 20 хвилин. Щоб не прогаяти час, встановіть на мультиварці таймер. Ця функція є практично в усіх сучасних моделей.
Блендер
Ммм! Напевно, це найсмачніше, що можна приготувати з кабачків – це ікра. Крім того, в ній містяться пектинові речовини, які сприяють формуванню здорової мікрофлори у кишечнику.
Інгредієнти:
Кабачки — 3 кг.
Морква ― 4 шт.
Цибуля ріпчаста ― 4 шт.
Часник — 7 зубчиків.
Томатна паста — 350 г.
Цукор — 1 ст. л.
Сіль — 1 ст. л.
Перець мелений 0,5 ч. л.
Олія — 150 г.
Оцет 9% (за бажанням) — 3-4 ст. л.
Всі інгредієнти подрібнити, укласти в розігрітий казанок, додати олію та обсмажувати на середньому вогні 5-7 хвилин. Далі гасити 45 хвилин – продукти мають стати м'якими.
Потім овочеву масу треба пробити блендером та ще раз довести до кипіння. Далі за бажанням додати оцет, перемішати і розкласти суміш по стерилізованих банках. Закатати та накрити рушником.
Для подрібнення овочів більше підійде занурювальний блендер зі стандартною насадкою. Він дозволяє плавно регулювати швидкість і контролювати процес, видаляючи всі грудочки і досягаючи рівномірної консистенції.
Сушарка для овочів
Кабачки можна заготовити на зиму — висушити. Після такої обробки їхня вага зменшиться на 90%. Тобто із 1 кг свіжих овочів у вас буде приблизно 100 г сушених.
Для сушіння підійде будь-який сорт. Овочі нарізають кружальцями завтовшки 1,5-2 см. Можна нарізати соломкою або натерти на тертці — буде заготовка для оладок або вафель. Солити кабачки перед обробкою не треба, інакше в них довго залишатиметься волога.
Використовуйте електросушарку — встановіть температуру на рівні 55-60 ℃. Готуйте овочі до того часу, поки не піде волога. Зазвичай процес триває 4-5 годин. Дуже зручні моделі з електронним керуванням, що дають змогу дуже точно встановлювати температуру. Зберігати сушені кабачки треба у щільно закритих скляних банках або тканинних мішечках у прохолодному, сухому місці далеко від продуктів із яскравим запахом.
Електрогриль
Щоб зробити кабачки на грилі, не потрібні особливі навички. Тут головне брати молоді овочі із пружною м'якоттю, в яких мало води. Видаляти шкірку не обов'язково, а нарізати треба безпосередньо перед приготуванням.
Овочі не мають яскраво вираженого смаку, тому їх попередньо маринують: 30 хвилин для стриманого смаку або 4-5 годин для яскравих відчуттів.
Для маринаду використовують:
- лавровий лист та часник;
- суміш перців;
- прованських трав.
Зручно готувати на розумному електрогрилі, який має особливий сенсорний датчик. Він автоматично визначає кількість розміщених на деку продуктів і відповідно налаштовує потрібну температуру нагріву.
Морозильна камера
Ще один варіант заготовок на зиму – заморожування.
Для цього способу краще брати молоді кабачки, насіння в яких ще не дозріло. У таких плодах мало вологи, тому після розморожування вони не розповзатимуться.
Овочі можна нарізати кружальцями або кубиками як подобається. Їх розкладають на таці та прибирають у морозильну камеру як мінімум на годину. Потім їх треба розфасувати по поліетиленових чи зип-пакетах і знову відправити в морозильник на тривале зберігання.
У деяких сучасних холодильниках є режим шокового заморожування. Коли її вмикають, у морозильній камері тимчасово встановлюється найнижча температура – овочі «застигають» буквально миттєво. І це дозволяє повністю зберегти всі корисні властивості.
А куди ви подієте врожай кабачків? Що готуєте ― ділитесь рецептами у коментарях.
Читайте також: