Робити це потрібно з кількох причин.
Через льоду та сніг усередині морозилки повітря погано циркулює, що погіршує здатність камери підтримувати необхідну температуру. Це призводить до підвищеного споживання електроенергії. Шар льоду ускладнює відчинення та закривання дверцят, що може пошкодити ущільнювач та петлі. До того ж товстий шар криги погіршує теплообмін, тобто компресору доводиться працювати довше, щоб створити потрібну температуру в камері.
Періодичність розморожування залежить і від інших факторів:
Заздалегідь підготуйте кілька ізотермічних контейнерів чи термосумок. Перекладіть продукти, щоб вони залишалися замороженими на період розморожування морозильної камери. Так ви запобігтиме розморожування та псування м'яса, риби, овочів та фруктів.
Деякі продукти, такі як заморожені хліб або випічка, чутливі до перепадів температури. Їх краще зберігати окремо у щільно закритих пакетах або термоконтейнерах, щоб мінімізувати вплив тепла.
Продукти, що частково розтанули, краще відразу пустити в обіг. Повторне заморожування хоч і збереже основні споживчі властивості, але зменшить якість.
Щоб швидко розморозити камеру, дійте за інструкцією:
- Встановіть терморегулятор у положення «0» або «Вимк». Вийміть продукти з камери. Заберіть знімні елементи: полиці, ящики.
- Повністю відчиніть двері, щоб тепле повітря заповнювало всю камеру, і лід танув швидше.
- Поставте всередину ємності для збирання води.
- Коли лід повністю розтане, вимийте морозильну камеру мильним розчином або спеціальним засобом, витріть насухо стінки. Те саме проробіть з полицями, ящиками, тримачами, лотками, а потім встановіть їх.
- Встановіть терморегулятор у потрібне положення. Через 1-2 години температура досягне потрібного значення – можна завантажувати продукти.
Чи можна розморозити морозилку окремо від холодильника?
Так, якщо вона працює на окремому компресорі. Якщо морозильна камера знаходиться всередині холодильної або техніка оснащена одним компресором, то потрібно розморожувати весь холодильник.
Час, необхідний для повного розморожування морозильної камери, може змінюватись. Як правило, повне розморожування займає від 3 до 5 годин.
Головний фактор, що визначає тривалість процесу — обсяг і товщина крижаних відкладень.
Крім того, на тривалість розморожування впливає і розмір самої морозильної камери: чим вона більша, тим довше розморожування.
Майстри сервісних центрів все ж таки рекомендують обслуговувати морозильну камеру природним способом. Деякі «народні» методи прискореного розморожування можуть бути небезпечними для техніки. Тим не менш, є кілька безпечних варіантів, які прискорюють відтавання льоду без ризику пошкодження техніки.
Чи можна розморозити морозилку гарячою водою? Можна.
Змочіть у окропі великий рушник або тканину, що добре вбирає. Прикладіть її до найбільш замерзлих ділянок усередині камери. Тепло поступово розтоплюватиме лід, прискорюючи процес. Альтернативний варіант — грілка, наповнена гарячою водою.
Другий варіант — ємності з гарячою водою. Поставте їх у камеру та закрийте дверцята. Змінюйте тару кожні 20-30 хвилин.
Ще один ефективний спосіб — вентилятор перед відкритими дверцятами морозильної камери.
При розморожуванні морозильної камери є ряд дій, які не можна вчиняти, оскільки вони можуть призвести до серйозних наслідків:
- Використовувати гострі предмети. Не можна намагатися прискорити процес розморожування, використовуючи ножі, ножиці, скребки чи інші гострі предмети та інструменти. Ви можете пошкодити стінки, що може призвести до витоків холодоагенту, коротким замиканням і навіть повною поломкою приладу.
- Застосовувати вогонь. У жодному разі не можна використовувати запальнички або сірники для розморожування льоду. Це дуже небезпечно, оскільки може призвести до займання та пошкодження електропроводки.
- Використовувати агресивні хімічні засобиКатегорично заборонено застосовувати розчинники, кислоти, луги та інші речовини для прискорення розморожування.
Чи можна розморожувати морозилку феном? Цей спосіб теж у списку заборонених. Фен створює високотемпературний потік повітря, який може зашкодити внутрішнім компонентам приладу, у тому числі пластикові деталі, ущільнювачі і навіть стінки самої камери. Але якщо використовувати тепле повітря або холодний режим, нічого страшного не трапиться.
Регулярне розморожування морозилки — важливий профілактичний захід. Вона підвищує енергоефективність приладу та сприяє збереженню якості та свіжості продуктів.
Пам'ятайте, що не всі методи прискорення розморожування є безпечними. Використання гострих предметів, відкритого вогню або агресивних хімічних засобів може спричинити серйозні поломки. Натомість застосовуйте перевірені та щадні методи, а краще дайте морозильнику «охолонути» природним способом.
Читайте також: