Гриль є у багатьох сучасних газових та електричних духовках.
Технологія представлена нагрівальним елементом зверху камери духової шафи. Він нагрівається до високих температур у середньому від 180 до 250 градусів Цельсія. За рахунок такого інтенсивного нагріву прискорюється процес приготування, і блюдо покривається хрусткою апетитною скоринкою.
Гриль – це не конвекція. В останньому випадку задіяні верхній і нижній нагрівальні елементи, а також включається вентилятор для рівномірного розподілу гарячого повітря в духовці.
Час приготування на грилі залежить від різних факторів, таких як щільність і текстура продуктів, а також розмір шматочків. Чим менший і тонший продукт, тим швидше він приготується.
Гриль, вбудований в електричну духову шафу — це і є той потужний нагрівальний елемент. Він знаходиться у верхній частині приладу і дозволяє готувати практично будь-які продукти від соковитих стейків до рум'яних овочів.
В електродуховках найчастіше встановлюють класичний зигзагоподібний варіант гриля. Він представляє вигнутий ТЕН, що покриває всю площу ґрат. Така конфігурація забезпечує рівномірне нагрівання всієї поверхні страв, що готуються.
Удосконалена модель гриля — двоконтурна. В ній два нагрівальні елементи: один покриває всю площу грат, а другий обігріває лише її центральну частину. Це дозволяє гнучко регулювати інтенсивність нагріву у різних зонах.
Ще один тип — турбогриль, поєднує верхній нагрівальний елемент та вбудований вентилятор. Останній відповідає за рівномірну циркуляцію гарячого повітря, що прискорює процес приготування та дозволяє домагатися більш рівномірного обсмажування продуктів.
Різні виробники по-різному називають функцію гриля. Наприклад, вона може бути позначена барбекю.
У газових духових шафах результат приготування страв на грилі більше нагадує смаження на вугіллі ― продукти набувають характерного аромату та рум'яної скоринки.
У газових духовках гриль – це горілка, також розташована у верхній частині камери. При включенні режиму вона починає інтенсивно випромінювати тепло, обсмажуючи продукти. гарячі» та «холодні» зони.
Щоб блюдо готувалося однаково з усіх боків, необхідно використовувати рожен або альтернативні варіанти, наприклад, різні підставки для повертання та переміщення продуктів та їхнього рівномірного пропікання.
Функція гриля у НВЧ-печах реалізована також за рахунок верхнього нагрівального елемента. Коли опція активована, він нагрівається та випускає інфрачервоне випромінювання. Під його впливом продукти обсмажуються зверху.
У деяких сучасних мікрохвильових печей передбачено регулювання потужності гриля. Вона дозволяє контролювати інтенсивність обсмажування залежно від страви: потужніший режим буде доречний для швидкого запікання, а низька потужність підійде для делікатного приготування.
У різних НВЧ-печах ― різні типи нагрівальних елементів для грилів:
- ТЕНовий гриль ― традиційна трубчаста деталь, що рівномірно прожарює всю поверхню страви.
- Кварцовий гриль ― використовує ІЧ-випромінювання кварцових трубок для швидкого та інтенсивного обсмажування продуктів.
- Керамічний гриль ― виготовлений з кераміки та забезпечує дбайливий та рівномірний прогрів.
Щоб отримати відмінний результат, потрібно не тільки знати, як влаштований гриль, але і дотримуватися деяких правил:
- З'ясуйте, де під грилем знаходяться гарячі зони. Розкладіть на ґрати скибочки хліба, увімкніть гриль і дивіться, які підсмажаться швидше та сильніше.
- Придатний посуд – залізні грати та чавунні сковороди. Скляні ємності не підійдуть для приготування.
- Спочатку активуйте режим грилю та добре розігрійте духовку, і лише потім ставте ємність із продуктами.
- З м'яса та риби на решітці стікатиме сік, тому поставте нижче піддон або деко. Розкладіть на ньому овочі — вони просочаться соком і будуть дуже смачними.
- Не обов'язково солити м'ясо на грилі. Наприкінці полийте його підсоленою водою, щоб прибрати прісний смак і зберегти соковитість.
А ви використовуєте гриль у духовці? Діліться секретами приготування смачних страв у коментарях.
Читайте також: