Компот із сухофруктів, пиріг із курагою, суп із сушених лісових грибів роблять все, а деякі сушать навіть овочі — аж до огірків. У цій статті розберемося, яку сушарку для фруктів купити, щоб у дачний, а потім грибний сезон запастися на зиму дарами літа — незалежно від ваших дієтичних уподобань.
На що звернути увагу під час вибору сушарки?
Існує кілька важливих критеріїв, спираючись на які можна придбати сушарку для овочів і фруктів, що підходить для своїх потреб. Ось деякі з них.
Спосіб сушіння
Існує три конструктивні виконання сушарок, які визначають їх спосіб сушіння продуктів:
Конвективна. Такий прилад має нагрівальний елемент і вентилятор, який направляє тепле повітря в дегідратор. Найпростіша і найпопулярніша конструкція.
Нагрівальна. Тут, як і конвективних пристроях, є нагрівальний елемент, проте відсутній вентилятор. З цієї причини фрукти сушаться набагато довше, але пристрій абсолютно безшумний.
Інфрачервона. Нагрівання сушильної камери здійснюється за допомогою інфрачервоного випромінювання. Температура в середньому становить 50-60 градусів. За швидкістю сушіння пристрої схожі з конвективними, але при цьому залишається набагато більше корисних речовин. Вони також нижчі за енергоспоживання, але це позначається на високій ціні пристрою. Серед інфрачервоних можна зустріти окремий підтип — сушарки-скатертини. Ці пристрої зручні у транспортуванні, оскільки можуть скочуватися в рулон. Однак вони одноярусні, тому щоб уникнути змішування продуктів, доведеться сушити тільки конкретні овочі або фрукти.
За великим рахунком, всі сушарки працюють за одним принципом: продукт сушиться певний час під певною температурою. Однак у них можуть бути додаткові «фішки», які стануть у нагоді в тих чи інших випадках.
Об'єм та кількість піддонів
Загальний обсяг сушарки вимірюється, виходячи з обсягів піддонів, які в ній є. Моделі можуть мати об'єм від 2,5 до 60 л. Умовно обсяг сушарок можна розділити на чотири групи:
- Від 2,5 до 10 л — це досить маленькі сушарки, які знадобляться тим, хто періодично займається збиранням грибів чи живе у багатоповерхівці та не має власного городу.
- Від 10 до 16 л – середні за обсягом прилади, які будуть зручні для заготівлі сушіння на компоти з яблук та груш.
- Від 16 до 25 л – підійдуть для сезонного приготування фруктів та овочів.
- Від 25 до 60 – призначені для тих, хто займається сушінням овочів та фруктів для продажу.
Серед споживачів найбільш популярними є середні за обсягом пристрою, оскільки вони задовольняють більшість потреб із заготівлі сушених продуктів. Відзначимо також, що кількість піддонів у різних моделей може бути від 2 до 30. Чим більше піддонів, тим більше різнопланових продуктів можна одночасно сушити. Але будьте готові до того, що піддони доведеться міняти місцями: у нижніх продукти сохнуть швидше, ніж у верхніх.
Додаткові функції сушарок
Різні моделі сушарок овочів можуть мати такі додаткові функції:
- Регулювання температури. Регулювання температури можливе за наявності термостата у пристрої. Він дає змогу вибрати оптимальну температуру під конкретний продукт. Так, регулювати температуру можна у діапазоні від 30 до 70 градусів.
- Захист від перегріву. Ця вбудована функція забезпечує виконання одночасно двох завдань: захисту продуктів від пересушування та захисту пристрою від поломки.
- Таймер. Дозволяє встановлювати конкретний часовий діапазон сушіння конкретного продукту. Завдяки таймеру ви ніколи не забудете вимкнути прилад та не пересушити фрукти.
- Електронне керування. Найпростіші та недорогі сушарки оснащені механічним керуванням, у якому час та температура регулюються звичайним поворотним вимикачем. Пристрої з електронним керуванням мають зручний дисплей, на якому відображаються всі показники та наявність встановлених програм, що дозволяє запускати сушарку у потрібному режимі простим натисканням кнопки.
Кращі сушарки для овочів та фруктів 2024
GARLYN D-09
- Потужність: 500 Вт
- Число піддонів: 6
- Максимальне завантаження: 3 кг
Потужності 500 Вт достатньо, щоб швидко просушувати овочі/фрукти навіть при повному завантаженні. Таймер дозволяє встановлювати час роботи на 24 години. Температура регулюється не більше від 35 до 70 градусів.
БілОМО 8361
- Потужність: 500 Вт
- Число піддонів: 5
- Максимальне завантаження: 4 кг
У ній можна ставити не лише температуру повітря, а й час роботи. Це дуже зручно, якщо залишаєте овочі/фрукти сушитися на ніч. Температура регулюється в межах 30 ° С — 70 ° С, максимальний час, на який розрахований таймер — 16 годин. Пристрій має невеликий дисплей, на якому відображаються параметри. Передбачено захист від перегріву.
Катріна Самобранка 50*75
- Тип: сушарка-скатертина
- Потужність: 150 Вт
- Максимальне завантаження: 4 кг
Kitfort KT-1905
- Потужність: 500 Вт
- Число піддонів: 6
- Температура сушіння: від 35 до 70 °C
Дверцята сушарки мають спеціальне оглядове вікно, завдяки якому ви зможете моніторити процес приготування. Тут є таймер для встановлення часу приготування до 19,5 години. Хоча для більшості овочів та фруктів потрібно набагато менше часу, але є делікатеси, наприклад, сушене м'ясо, для яких у сушарці потрібно «натомитися» довше. Є окремий режим приготування пастили. Вартість пристрою немаленька, але й якість на висоті.
Ezidri Ultra FD1000 Digital
- Потужність: 1000 Вт
- Число піддонів: 5
- Максимальне завантаження: 15 кг
Управління тут є електронним, і всі показники відображаються на дисплеї. Додатково є функція приготування смачної пастили. Ця модель призначена для тих, хто влітку та восени заготовляє велику кількість фруктів та овочів або сушить їх на продаж. Для нечастого застосування краще придивитися до моделей простіше та дешевше.
А ось ще кілька пристроїв, які стануть у пригоді при багатому врожаї: